Tražite posao?

Zvali smo oglase – Što mostarski poslodavci nude radnicima?

Prema podatcima Službe za zapošljavanje Hercegovačko neretvanske županije na evidenciji Službe za zapošljavanje u mjesecu kolovozu bilo je evidentirano 28.940 nezaposlenih osoba.
Gospodarstvo / Posao | 01. 10. 2019. u 13:30 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U potrazi za poslom mnogi odlaze u neku od zemalja Europe. Poslodavci sve više ostaju bez radnika pa je i potraga za novima njihova svakodnevna borba. Odlučni da vidimo što nude poslodavci u Mostaru, novinari Bljesak.info zvali su na nekoliko oglasa koji su bili, a neki još uvijek jesu, postavljeni na vratima njihovih radnji.

Poznata mostarska pekara, koja ima više trgovina u gradu,  već duže vrijeme traži radnice u prodaji i kuhinji. Nazvali smo i raspitali se uvjete poslova u prodaji.

''Bit ću vam iskrena, gori nam u prodaji. Jedan nam radnik odlazi za Njemačku, a studentice se početkom listopada vraćaju svojim obvezama na fakultet, treba nam netko pod hitno.'', kazao je ugodan ženski glas s druge stane žice.

Problem nije bio ni to što smo, prilikom razgovora, istaknuli kako nemamo nikakvog iskustva. Čine se čak i jako susretljivi po tom pitanju.

''Ubacit ćemo vas u drugu smjenu, u neku manje prometnu radnju i tu će vas obučiti za prodaju. Vi kada budete spremni polako se uključujete u rad i tada možete preuzeti smjene'', objašnjava. Na naš upit o prijavi i mogućem ugovoru o radu, te osiguranju, govore kako bi na samom početku to bio kao 'probni rad' nakon kojeg bi nas, ukoliko se pokažemo kao dobar radnik, prijavili.

Kako nam je kazala, radi se po osam sati. Smjene počinju jako rano, otvara se u 6 sati ujutro. Slobodan je jedan dan u tjednu, većinom nedjelja iako, ističe, po dogovoru se može uvijek uzeti slobodan dan.

O plaćama 'ništa preko telefona'

Slijedi razgovor o plaći. O tome baš nitko ne želi previše 'preko telefona', pa je naše 'izvlačenje' bilo kakvih podataka urodilo s jako malim informacijama. To nije bio slučaj samo s ovim poslodavcem,  nego sa svakim kojeg smo zvali za potrebe ovoga teksta.

''Ne bih sad o plaći preko telefona. Možemo se naći pa o tome porazgovarati'', kazala je. Ipak, nakon našeg inzistiranja na bilo kakvim informacijama u vezi s plaćom, objašnjava kako ona ide po dnevnici.

''Hajmo reći da je prosjek nekih 30 KM dnevno. Imamo pekare u kojima se manje radi pa je i manja prodaja, s tim i dnevnica. U većim prodajama ide i veća plaća zbog većeg obujma posla'', objasnila je.

Ima i za 'ponijeti kući'

U jednoj drugoj pekari također traže radnika. Podaci su vrlo šturi i čini se jako zanimljivi. Nude dnevnicu od 30 KM, uz to svaki dan dobivate i obrok. Ne piše je li to proizvod iz pekare ili taj objed možete naručiti od nekud drugo. Ali najzanimljivije je da iz pekare kući možete ponijeti što hoćete, od kruha, pite, kiflica i dr.

Podatak o radnom vremenu, godišnjem i prijavi je izostavljen.

Potraga za 'normalnim' ljudima

Uskoro otvara i nova caffe-slastičarnica u Mostaru te im je potrebno više radnika, šankerice i konobari. Nazvali smo i ovdje, raspitali se za obje pozicije, čak smo se i pohvalili s iskustvom sezonaca u Hrvatskoj.

''Tražim normalne ljude. Više bi mi odgovarali oženjeni, žene s djecom, malo ozbiljniji koji će bolje shvatiti posao'', objašnjava vlasnik, gospodin odlučnog tona.

''Imam dva kafića u gradu i prijavljeni su mi svi radnici. Pravih lokala u Mostaru i nemate, kod mene ljudi rade i po pet, šest godina'', objašnjava, između ostalog, svoj odnos s radnicima.

Pokušavamo saznati nešto više o plaći, ali kao i s prijašnjom sugovornicom informacije su na kapaljku.

''O tome ćemo u četiri oka'', govori vlasnik i ipak 'otkriva' kako je smjena za šankerice 30 KM.

''Radi se osam sati. Moguće je da plaća bude i u postotcima. Mogla bi biti neka manja osnovica, pa onda prema motivaciji'', govori nam iako 'iznose motivacije', priznajemo, i nismo najbolje shvatili.

Na pitanje o godišnjem odmoru objašnjava kao u njegovoj firmi svi imaju godišnji, sve ovisi, kaže. kako ćemo raditi, hoćemo li biti za stalno ili ne.

''Ako ste leteći k'o ovi gerilci, kako se vi odnosite prema poslu tako se i ja odnosim prema svojim radnicima. Tako je to s ovom omladinom i ovim influencerima'', kazao je.

Plaća 'jasna', odmor 'zbunjujući'

Posljednji oglas na koji smo 'naišli' jeste onaj za posao u malom kafiću u Splitskoj ulici, koji je u potrazi za konobaricom. Javila nam se jako susretljiva gospođa koja nas je pozvala da odmah dođemo i pokušamo malo raditi s njom. Gazdarica, govori nam, nije tu pa nam ne može dati puno informacija.

''Sve je po dogovoru. Radi se u smjenama i radno vrijeme je do 11 sati. Po potrebi se ostaje i duže, većinom ljeti ili ako gost dođe malo prije 11 sati, sačeka se da završi, malo se počisti i zatvori'', objašnjava.

Ovdje nije bilo puno problema saznati za plaću, konkretan odgovor, dnevnica iznosi 25 KM. Odgovori za prijavu i godišnji odmor su ipak bili malo zbunjujući.

''Pa to ćemo vidjeti. Mogli biste se čuti s gazdaricom ako ste zainteresirani'', objašnjava nam o prijavi.

Na pitanje o pravu na godišnji odmor govori da se i o tome možemo dogovoriti.

''Gle, ti i ja bismo bile same. Kad god ti zatreba, nema uopće problema'', govori objašnjavajući kako ona godišnji još nije koristila, tako da ne zna kakvi su uvjeti.

Prema podatcima Službe za zapošljavanje Hercegovačko neretvanske županije na evidenciji Službe za zapošljavanje u mjesecu kolovozu bilo je evidentirano 28.940 nezaposlenih osoba. Neki od njih možda su zvali iste oglase i sigurni smo da im nisu ulili puno nade da će biti izbrisani s ove evidencije, Drugi će pak uspoređivati ove poslove s istima pod nekim drugim suncem gdje se radnik, ma gdje da radio, ipak malo više poštuje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close