Hoće li Tužiteljstvo reagirati?

Riječ struke - Sindikatima je dozvoljen štrajk, privremena mjera nije na snazi

Sindikat proziva Vladu HNŽ-a zbog dvije stvari - prva je kažu lažna informacija da se štrajk prekida, a druga je pogrešno objavljen dokument, zbog kojeg se Vlada ispričala javnosti.
Gospodarstvo / Posao | 23. 02. 2021. u 13:40 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još uvijek se ne zna hoće li Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije reagirati po službenoj dužnosti i odgovoriti na poziv Nezavisnog sindikata zdravstva SKB Mostar koji tvrdi da je Vlada HNŽ-a objavila krivotvoreni dokument, za koji se Vlada ispričala javnosti tvrdeći da je riječ o nenamjernoj greški.

Nakon što ste Vlada ispričala, jer je kako kažu, objavljen pogrešno skeniran dokument, Vlada na svojoj stranici i dalje tvrdi da je zdravstvenim radnicima zabranjen štrajk, što sindikati nazivaju lažnom vijesti.

Vijest i dalje na stranici

Predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u Dalibor Vuković još jednom je upozorio javnost na to da s internet stranice Vlade HNŽ-a nije uklonjena neistinita, odnosno pogrešna informacija – rješenje, u kojoj se u naslovu kaže da je na snazi zabrana organiziranja i provedbe štrajka zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u.

''Još uvijek na službenoj internet stranici Vlade HNŽ stoji lažna vijest da je županijski sud uvažio žalbu i da je na snazi zabrana organiziranja i provedbe štrajka. Još jednom ističemo da ne postoji privremena mjera i da je generalni štrajk 2600 zdravstvenih radnika na snazi i da se isti provodi u punom kapacitetu'', kazao je Vuković za Bljesak.info.

Pokušavajući provjeriti je li sindikatima dozvoljen štrajk i je li ukinuta privremena mjera osiguranja, odnosno je li ovakva informacija lažna, kontaktirali smo županijskog pravobranitelja Vladu Bevandu koji je za Vladu HNŽ-a dao objavljeno mišljenje, jedan odvjetnički ured i Općinski sud u Mostaru.

Stav Vlade jasan

Županijski pravobranitelj kaže da je dao svoje mišljenje, pojašnjavajući da je županijski je sud donio rješenje kojim je ukinuo rješenje od 29.12., kojim je bila ukinuta privremena mjera. U tom smislu je kaže, je tumačio i dao mišljenje.

Podsjetimo, Vlada HNŽ-a je 19. veljače objavila da ih je Županijsko javno pravobraniteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije obavijestilo kako je zaprimilo rješenje Županijskog suda u Mostaru od 11. 2. 2021. godine kojim je uvažena žalba, ukinuto prvostupanjsko rješenje od 29. 12. 2020. godine i predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

''S obzirom na tu činjenicu, na snazi je Rješenje Općinskog suda u Mostaru od 14. 12. 2020. godine kojim je određena privremena mjera osiguranja i Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar zabranjeno organiziranje i provedba štrajka u zdravstvenim ustanovama u HNŽ. Privremena mjera ostaje na snazi dok sud u ponovnom postupku ne odluči drukčije", priopćeno je iz županijske Vlade.

Iz Vlade HNŽ-a rekli su za Bljesak.info da je sve rečeno u petak u priopćenju koje je objavljeno na stranici Vlade.

Privremena mjera je kratkorajna

Odvjetnički ured, od kojeg smo zatražili mišljenje po pitanju rješenja, pojasnio je da privremena mjera ne vrijedi, jer samo ime joj kaže privremena i ona traje nekoliko dana, u ovom slučaju trajala je tri dana, kada je sindikalistima bio zabranjen štrajk.

Inače, Vlada je u prosincu prvo podnijela sudu zahtjev za privremenu mjeru i mjeru osiguranja. Sud je prvo uvažio privremenu mjeru, kada su sindikati tri dana imali zabranu štrajka i pozvao sindikat i njihove odvjetnike da dođu na raspravu na sud. Na toj raspravi, po sili zakona privremena mjera prestaje važiti, pojasnio je odvjetnik. Tada sudac nije donio mjeru osiguranja koja je trajnog karaktera.

''Oni misle da je to staro rješenje ostalo na snazi, ali je stavljeno van snage'', pojasnio je odvjetnik.
Kada se iščita dokument koji je objavljen na stranicama Vlade, vidi se da je prva mjera osiguranja odbačena zbog 'neurednosti' i sud je Vladi vratio da uredi mjeru osiguranja, dakle privremena mjera ne postoji.

Riječi ovog odvjetnika potvrđene su nam i iz povjerljivog izvora Općinskog suda u Mostaru, privremena mjera, kako su nam rekli, nije na snazi niti može biti.

Inače, kako su nam iz Nezavisnog sindikata zdravtsva SKB Mostar pojasnili, štrajk ostaje na snazi sve do potpisivanja kolektivnog ugovora. Nadaju se da će Vlada sa stranica skloniti ovo mišljenje, koje im kako kažu narušava ugled i vjerodostojnost.


Kopirati
Drag cursor here to close