Sindikati vs. Vlada

''Dovodi se u pitanje vjerodostojnost Vlade HNŽ-a''

Borba Vlade i sindikata zdravstva - je li upotrijebljena taktika 'ako prođe prođe'
Gospodarstvo / Posao | 20. 02. 2021. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat zdravstvenih radnika pozvao je Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije da reagira na dokument koji je Vlada HNŽ-a plasirala u javnost, za koji su sindikati rekli da je krivotvoren, a Vlada se ispričala javnosti tvrdeći da je riječ o nenamjernoj greški. No sindikalisti neće ostati samo na pozivu, već će poduzeti sve zakonom dopuštene radnje s ciljem zaštite svojih interesa.

Mogu li građani vjerovati Vladi?

''Takva lažna vijest nanosi ogromnu štetu sindikatu i samim zdravstvenim radnicima, našim članovima, te ćemo poduzeti odgovarajuće korake prema Vladi HNŽ-a. I dalje na stranici Vlade stoji vijest o obustavi štrajka iako su se sinoć u priopćenju izvinuli javnosti'', rekao je za Bljesak.info Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata, dodajući da plasiranje takvih lažnih vijesti na službenoj stranici Vlade HNŽ dovodi u pitanje vjerodostojnost same Vlade.

''Postavlja se pitanje da li od sada građani mogu uopće vjerovati objavama Vlade HNŽ koje stavlja na svoju web stranicu'', zapitao je Vuković.

Prije početka pregovora i konstantnog ignoriranja Vlade, sindikalisti su najavili krivične prijave protiv Vlade i resornog ministra zdravstva Gorana Opsenice, a kažu da od toga nisu odustali.

''Prikuplja se dokumentacija u vezi nezakonitog potpisivanja kolektivnih ugovora'', rekao je Vuković za Bljesak.

Podsjetimo, sindikalisti su ranije rekli da će odvjetnički tim raditi svoj posao po njihovom nalogu.

''Jasni su dokazi, nema puno priče, čim se steknu uvjeti mi ćemo podnijeti krivične prijave protiv svih koji su doveli do ovakvog stanja u zdravstvu protuzakonitim radom, a to su resorni ministar zdravstva kao najodgovornija osoba jer je ujedno i predsjednik pregovaračkog tima. Razmotrit ćemo sve opcije'', rekli su ranije sindikalisti.

Odugovlačenje i ugrožavanje zdravlja

Sada ponavljaju da je radi odugovlačenja u pregovorima Vladinog pregovaračkog tima, ugroženo zdravlje stanovnika.

''Miješanje u unutarnje funkcioniranje sindikatom i odugovlačenjem početka pregovora i postizanja dogovora oko kolektivnog ugovora sa sindikatom, za to vrijeme postoji moguća ugroza zdravlja naših građana. Građani su bez adekvatne zdravstvene zaštite u smislu nemogućnosti odlaska na redovne specijalističke preglede i kontrole'', kazao je Vuković.

Podsjetimo, Vlada HNŽ-a jučer se opet zamrsila u klupko svojih pokušaja pravdanja, koji su u konačnici, čini se, ispali još jedno obmanjivanje javnosti.

Vlada je jučer priopćila kako je na snagu stupila privremena mjera kojom je Nezavisnom sindikatu zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar zabranjeno organiziranje i provedba štrajka u zdravstvenim ustanovama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (jednom od deset županija na području Federacije BiH).

Priopćenja i isprike

“Kantonalno javno pravobraniteljstvo obavijestilo je danas (19. veljače, op.a.) kako je zaprimilo rješenje Kantonalnog suda u Mostaru od 11. veljače 2021. godine kojim je uvažena žalba, ukinuto prvostupanjsko rješenje od 29. prosinca 2020. godine i predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak”, navodi se na web stranici Vlade HNŽ-a gdje su dodali  da je na snazi je Rješenje Općinskog suda u Mostaru od 14. prosinca 2020. godine kojim je određena privremena mjera osiguranja i Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar zabranjeno organiziranje i provedba štrajka u zdravstvenim ustanovama u HNŽ.

Sindikat zdravstvenih radnika, odnosno njihov odvjetnički tim, odmah je reagirao na ovo priopćenje Vlade, govoreći kako još jednom obmanjuju javnost, ovaj put uvjeravajući da je sud zabranio provedbu štrajka.

"Vlada HNŽ još jednom obmanjuje javnost uvjeravajući da je sud zabranio provedbu štrajka. Kao što se može vidjeti iz skeniranog Rješenja Županijskog suda u Mostaru broj: 58 ORs 225213 21 Rsž od 11.02.2021 godine, vidljivo je da je Županijski sud uvažio žalbu Vlade HNŽ-a i predmet vratio na ponovno odlučivanje, uz obrazloženje da je nejasno što Vlada HNŽ-a zahtjeva odnosno da imaju oprečne stavove u svom prijedlogu'', rekli su sindikalisti.

Nedugo nakon toga, sindikalisti su ustanovili da je Vlada objavila pogrešan tekst, tvrdeći da je Vlada objavila krivotvoren dokument, odnosno rješenje Kantonalnog suda u Mostaru od 11.2.2021 godine, koje je dostavljeno i Sindikatu.

''Navedeno rješenje se razlikuje u samom sadržaju i naravi, od onoga kojeg je na svoju službenu stranicu postavila Vlada HNŽ-a, a sve s ciljem obmane i zbunjivanja šire javnosti, posebno ako se uzme u obzir da ovakve radnje predstavljaju krivično djelo“, rekli su jučer iz Sindikata.

Pozvali su, podsjetimo još jednom nadležna tijela, posebno Tužiteljstvo HNŽ-a da, kako kažu, poduzmu odgovarajuće radnje iz svoje nadležnosti.

Nakon ove objave sindikalista Vlada se ispričala javnosti, ali ne i sindikatima, tvrdeći da je došlo do nenamjerne tehničke pogreške.

Mišljenje iz Sarajeva

No ovo nije prvi put da Vlada HNŽ-a drugačije predstavlja činjenice, prije pogrešno protumačene odluke Županijskog suda, Vlada HNŽ-a je objavila i pogrešno protumačeno mišljenje Federalnog ministra rada, gdje je Vlada, kako su sindikati rekli izvukla iz konteksta dio teksta.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na svojim stranicama ranije je objavila da je Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi potvrdilo stajalište Vlade, koja smatra da članovi pregovaračkog tima Sindikata moraju biti ujedno i članovi Nezavisnog Sindikata zaposlenika SKB-a Mostar, oštro su reagirali sindikalisti zdravstva, navodeći da Vlada obmanjuje javnost. Inače, Vlada je ''čekala'' mišljenje iz Sarajeva, da vidi može li krenuti u pregovore sa sindikatima, jer se ministar kako nam je ranije pojašnjeno iz sindikata, nije slagao s odabirom članova pregovaračkog tima sindikata.

Novinari portala Bljesak.info tada su se obratili Federalnom ministarstvu, tražeći komentar na izjave Vlade HNŽ-a te da smo zatražili konkretno pojasne moraju li u pregovaračkom timu Nezavisnog Sindikata SKB Mostar, biti samo članovi tog sindikata.

Iz Federalnog ministarstva tada su demantirali Vladu, i rekli da članovi pregovaračkog tima, moraju biti ovlašteni, ali od strane sindikata, i poslodavac, odnosno Vlada HNŽ-a se ne smije miješati u uspostavljanje funkcioniranje ili upravljanje sindikatom, što je ministar zdravstva po mišljenju sindikata, pokušao učiniti.

Dva dana nakon ovog gafa, Vlada je pozvala sindikaliste na pregovore, u punom sastavu pregovaračkog tima sindikata. No ni nakon dva kruga pregovora, stavovi pregovaračkog tima Vlade u HNŽ-a i sindikata se ne približavaju, radnici i dalje štrajkaju nadajući se povećanju plaća, jer ne žele svi da ih grije sunce tuđeg neba, a pacijenti, ako je suditi društvenim mrežama, već počinju gubiti strpljenje.

Kopirati
Drag cursor here to close