Sud uvažio žalbu Vlade, ali ...

Sindikat zdravstvenih radnika: Zabrana štrajka je neosnovana!

"Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a to je potpuno izjednačenje koeficijenata, kao i u Kolektivnom ugovoru liječnika stomatologije i medicine - poručio je Vuković, istaknuvši kako se generalni štrajk nastavlja
Vijesti / Flash | 19. 02. 2021. u 15:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Županijsko javno pravobraniteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije obavijestilo je danas kako je zaprimilo rješenje Županijskog suda u Mostaru od 11. 2. 2021. godine kojim je uvažena žalba, ukinuto prvostupanjsko rješenje od 29. 12. 2020. godine i predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

S obzirom na tu činjenicu, na snazi je Rješenje Općinskog suda u Mostaru od 14. 12. 2020. godine kojim je određena privremena mjera osiguranja i Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar zabranjeno organiziranje i provedba štrajka u zdravstvenim ustanovama u HNŽ.

Privremena mjera ostaje na snazi dok sud u ponovnom postupku ne odluči drukčije", priopćeno je iz županijske Vlade.

Sindikat zdravstvenih radnika, odnosno njihov odvjetnički tim, odmah je reagirao na ovo priopćenje Vlade, govoreći kako još jednom obmanjuju javnost, ovaj put uvjeravajući da je sud zabranio provedbu štrajka. 

Brza reakcija sindikalista

"Vlada HNŽ još jednom obmanjuje javnost uvjeravajući da je sud zabranio provedbu štrajka. Kao što se može vidjeti iz skeniranog Rješenja Županijskog suda u Mostaru broj: 58 ORs 225213 21 Rsž od 11.02.2021 godine, vidljivo je da je Županijski sud uvažio žalbu Vlade HNŽ-a i predmet vratio na ponovnu odlučivanje, uz obrazloženje da je nejasno što Vlada HNŽ-a zahtjeva odnosno da imaju oprečne stavove u svom prijedlogu.

S obzirom na to da se Vlada HNŽ pogrešno tumači rješenje Županijskog suda u Mostaru, prijedloga Vlade HNŽ-a koji je sam po sebi oprečan, kako navodi Županijski sud u Mostaru, istima ukazujemo da je na Zapisniku s rasprave privremena mjera stavljena van snage i da se ovdje odlučivalo o mjeri osiguranja.

S obzirom na to da ne postoji odluka o mjeri osiguranja kojom se zabranjuje štrajk, odnosno da postoje Odluka u drugom predmetu da je mjera osiguranja - zabrane štrajka neosnovana, još jednom predlažemo Vladi HNŽ/K da prvo pročita Odluke suda", poručili su za Bljesak.info iz odvjetničkog tima Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar.

Sindikalisti su Vladi HNŽ-a poručili da zatraži mišljenje Federalnog ministarstva rada o ovom pitanju.

Podsjetimo, Vlada HNŽ-a ranije je tražila mišljenje Federalnog ministarstva rada oko pitanja sastava pregovaračkog tima sindikata. Osim što se Vlada pokušala umiješati u rad sindikata, mišljenje koje su dobili od Federalnog ministarstva rada, da se poslodavac ne smije miješati u uspostavljanje, funkcioniranje ili upravljanje sindikatom, Vlada je javnosti prezentirala drugačije.

Nema pomaka u pregovorima sindikata zdravstvenih radnika i Vlade HNŽ-a

Inače, nakon drugog sastanka, koji je održan u petak u Mostaru, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u SKB-u Mostar Ivica Anić kazao je medijima kako su razočarani sastankom, jer nikakva nova ponuda Vlade nije dana sindikatu "nego su samo ostali pri svome braneći ono što su im već ponudili".

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković, podsjetio je kako je Vlada HNŽ-a ranije ponudila povećanje plaće u postotcima, dok sindikati traži povećanje koeficijenta.

"Vlada ostaje pri svom prijedlogu, a to je povećanje plaće u postotcima što nije isto kao povećanje koeficijenata, odnosno nije u skladu s Kolektivnim ugovorom liječnika stomatologije i medicine", istaknuo je Vuković.

Pojasnio je kako bi povećanje plaće u postotku za zdravstvene radnike značilo puno manje od povećanja koeficijenata.

"Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a to je potpuno izjednačenje koeficijenata, kao i u Kolektivnom ugovoru liječnika stomatologije i medicine - poručio je Vuković, istaknuvši kako se generalni štrajk nastavlja.

Sljedeći sastanak zakazan je za četvrtak, 25. veljače, a iz sindikata napominju kako će pregovori propasti ako se dogovor ne postigne do kraja veljače.

Čelnici sindikata navode da su sa županijskim ministrom financija dogovorili sastanak ekonomskog tima kako bi se pokušao pronaći neki modul jer se u svemu, kako su istaknuli, dijametralno razilaze.

Podsjetimo, oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca prošle godine nalazi u generalnom štrajku.

Kopirati
Drag cursor here to close