Štrajk

Sindikat zdravstva: Vlada je postavila krivotvoreni dokument!

''Ovim putem želimo upoznati javnost sa skandaloznim, nedopustivim, a nadasve, nemoralnim radnjama Vlade HNŽ'', poručili su iz Sindikata.
Vijesti / Flash | 19. 02. 2021. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat zdravstvenih radnika u HNŽ upozorio je na krivotvoreni dokument koji je Vlada HNŽ objavila na svojoj službenoj web stranici.

''Ovim putem želimo upoznati javnost sa skandaloznim, nedopustivim, a nadasve, nemoralnim radnjama Vlade HNŽ. Naime, isti su na svojoj službenoj web stranici Vlade HNŽ-a, postavili KRIVOTVORENI DOKUMENT, odnosno rješenje Kantonalnog suda u Mostaru od 11.2.2021. godine, broj: 58 0 Rs 225213 21 RsŽ.

O čemu se radi? Navedeno rješenje od 11.2.2021 god. zaprimio je i sindikat NSZ SKB Mostar i ono se razlikuje u samom sadržaju i naravi, od onoga kojeg je na svoju službenu stranicu postavila Vlada HNŽ-a, a sve sa ciljem obmane i zbunjivanja šire javnosti, posebno ako se uzme u obzir da ovakve radnje predstavljaju kazneno djelo.

Ovim putem pozivamo nadležna tijela, posebno TUŽITELJSTVO HNŽ-a, da poduzme odgovarajuće radnje iz svoje nadležnosti. Sindikat će poduzeti sve zakonom dopuštene radnje s ciljem zaštite svojih interesa'', poručili su iz Sindikata.

Foto: Screenshot

Podsjetimo, županijska Vlada je u petak priopćila kako je županijsko javno pravobraniteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije obavijestilo kako je zaprimilo rješenje Županijskog suda u Mostaru od 11. 2. 2021. godine kojim je uvažena žalba, ukinuto prvostupanjsko rješenje od 29. 12. 2020. godine i predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

''S obzirom na tu činjenicu, na snazi je Rješenje Općinskog suda u Mostaru od 14. 12. 2020. godine kojim je određena privremena mjera osiguranja i Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar zabranjeno organiziranje i provedba štrajka u zdravstvenim ustanovama u HNŽ. Privremena mjera ostaje na snazi dok sud u ponovnom postupku ne odluči drukčije", priopćeno je iz županijske Vlade.

Sindikat zdravstvenih radnika, odnosno njihov odvjetnički tim, odmah je reagirao na ovo priopćenje Vlade, govoreći kako još jednom obmanjuju javnost, ovaj put uvjeravajući da je sud zabranio provedbu štrajka. 

Napomenimo kako je Vlada HNŽ-a ranije  tražila mišljenje Federalnog ministarstva rada oko pitanja sastava pregovaračkog tima sindikata.

Osim što se Vlada pokušala umiješati u rad sindikata, mišljenje koje su dobili od Federalnog ministarstva rada, da se poslodavac ne smije miješati u uspostavljanje, funkcioniranje ili upravljanje sindikatom, Vlada je javnosti prezentirala drugačije.

Inače, nakon drugog sastanka, koji je održan u petak u Mostaru, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u SKB-u Mostar Ivica Anić kazao je medijima kako su razočarani sastankom, jer nikakva nova ponuda Vlade nije dana sindikatu "nego su samo ostali pri svome braneći ono što su im već ponudili".

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković, podsjetio je kako je Vlada HNŽ-a ranije ponudila povećanje plaće u postotcima, dok sindikati traži povećanje koeficijenta.

 "Vlada ostaje pri svom prijedlogu, a to je povećanje plaće u postotcima što nije isto kao povećanje koeficijenata, odnosno nije u skladu s Kolektivnim ugovorom liječnika stomatologije i medicine", istaknuo je Vuković.

Pojasnio je kako bi povećanje plaće u postotku za zdravstvene radnike značilo puno manje od povećanja koeficijenata.

"Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a to je potpuno izjednačenje koeficijenata, kao i u Kolektivnom ugovoru liječnika stomatologije i medicine - poručio je Vuković, istaknuvši kako se generalni štrajk nastavlja.

Sljedeći sastanak zakazan je za četvrtak, 25. veljače, a iz sindikata napominju kako će pregovori propasti ako se dogovor ne postigne do kraja veljače. Čelnici sindikata navode da su sa županijskim ministrom financija dogovorili sastanak ekonomskog tima kako bi se pokušao pronaći neki modul jer se u svemu, kako su istaknuli, dijametralno razilaze. Podsjetimo, oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca prošle godine nalazi u generalnom štrajku.

Kopirati
Drag cursor here to close