Seljački savez Federacije BiH

I dok nam prijeti nestašica hrane, u HBŽ-u smanjuju izdvajanja za poljoprivredu

Kad su sve zemlje u okruženju i u svijetu shvaćaju da je proizvodnja hrane osnovni resurs u borbi protiv blokade i zatvaranja granica mi istovremeno u HBŽ smanjivamo izdvajanje sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, a to je nepojmljivo.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 03. 2020. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpora primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji mora biti stimulativna za opstanak

Seljački savez Federacije BiH uputio je zastupnicima Skupštine Županije Hercegbosanske otvoreno pismo vezano uz održavanje izvanredne sjednice skupštine s točkom dnevnog reda usvajanje proračuna Hercegbosanske Županije za 2020. godinu.

Smatraju kako predviđena sredstva u prijedlogu proračuna za 2020. godinu na poziciji ‘’poticaji poljoprivrednoj proizvodnji’’ predviđena sredstva iznose 1 500 000 KM što je ispod svakog minimuma u smislu razvoja poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima.

Napisali su i zašto.

Nakon dugih i iscrpljujućih pregovora sa Vladom Hercegbosanske Županije napokon je 5. studenog 2019. godine na vladu došao program poticaja o poljprivrednoj proizvodnji za 2019. usuglašen između predstavnika poljoprivrednih proizvođača HBŽ i resornog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ u okvirima planiranim sredstava proračunom od 1 000 000 KM.

Na istoj sjednici vlade 5. studenoga, Vlada suprotno dogovoru poljoprivrednika i resornog ministarstva mijenja program i izmijenjen usvaja na istoj sjednici.

Mi poljoprivredni proizvođači nakon istog upozoravamo da program kakav je usvojen na Vladi i sredstva predviđena proračunom za „poticaje poljoprivrednoj proizvodnji“ u 2019. godini neće biti dovoljne za realizaciju usvojenog programa te da će za realizaciju istog nedostajati cca 1 000 000 KM, što se na kraju i obistinilo za realizaciju programa iz 2019. godine, kojega je Vlada na svojoj sjednici izmijenila nedostaje cca oko 1 000 000 KM.

Iako smo mi odmah upozorili pojedine predstavnike Vlade odgovor je bio da treba više sredstava izdvojiti za poljoprivredu i da to neće biti problema realizirati. 

Kad su se potrošila planirana sredstva za 2019. godine za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji počela je igra „gluhih telefona“ (živ živ niko nije kriv). Osim samih seljaka poljoprivrednika koji na kraju ostadoše bez svojih mukotrpno ostvarenih zasluženih prava .

Zato mi poljoprivrednici okupljeni u asocijaciji Seljački savez FBIH tražimo od Vas zastupnika izabranih od naroda da radite u interesu naroda i na dobrobit žitelja HBŽ, a samim time i nas poljoprivrednika na današnjoj skupštini HBŽ pod stavkom program utroška sredstava tekućih prijenosa „Poticaji u poljoprivrednoj proizvodnji“ za 2020. godinu na toj poziciji tražite iznos od 2 200 000 KM.  1 000 000 KM za dug iz 2019. godine nastao odlukom Vlade HBŽ te 1 200 000 KM za poticaju u poljoprivrednoj proizvodnji u 2020. godini, i samo u tom slučaju da glasate za ovakav proračun. 

Obrazloženje našeg zahtjeva odnosi se na stanje u poljoprivredi HBŽ koje je ispod svakog nivoa. 

Trenutno u svijetu vlada pandemija corona virusa koji nije zaobišla ni naše prostore. Kad su sve zemlje u okruženju i u svijetu shvaćaju da je proizvodnja hrane osnovni resurs u borbi protiv blokade i zatvaranja granica mi istovremeno u HBŽ smanjivamo izdvajanje sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, a to je nepojmljivo.

Mi poljoprivrednici ne znamo što je opasnije corona virus ili korov koji je pokrio plodna polja HBŽ, ako nastavimo ovakvom brigom za poljoprivrednu proizvodnju bojimo se da će nas prije uništiti korov nego corona.

Poštovani zastupnici u skupštini HBŽ nadamo se vašoj mudrosti i razumu da ćete prevazići osobne, stranačke i sve druge partikularne interese i stavit se u službu naroda – za ono što ste izabrani i danas glasati za proračun u kojem će potpora primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji biti stimulativna za opstanak na ovim prostorima i bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom.

A to je 2 200 000 KM na poziciji potpora primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, navodi se na kraju priopćenja Seljačkog saveza FBIH kojega potpisuje predsjednik Dragan Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close