FETO će praviti probleme u BiH

I Turci upozoravaju na problem terorizma u BiH

Premijer Yildirim rekao je da je dužnost Turske "da upozori prijatelje u BiH da budu oprezni o ovom pitanju", jer će FETO jednog dana sigurno izazvati velike probleme i u BiH.
Vijesti / Terorizam | 30. 03. 2018. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski premijer  Binali Yildirima, tijekom svoje posjete BiH je komentirao i problem terorizma, posebno izdvojivši terorističku organizaciju Fetullahci (FETO), koju je ocijenio kao globalni problem, a ne samo problem Turske.

Podsjetio je da je ova organizacija aktivna u više od 60 zemalja, uključujući i zemlje Balkana, naglasivši da BiH mora biti posebno oprezna.

''Ukoliko kažemo da oni nisu ovdje još ništa ostvarili, bave se trgovinom i samo žele predstaviti neke vrijednosti Islama, to je velika greška, jer mi smo to u Turskoj vidjeli i doživjeli'', kazao je premijer te upozorio da FETO radi  tajno, jer se kriju iza nekih islamskih vrijednosti, djeluju i ponašaju se "poput svih nas".

Međutim, kako je rekao, jednog dana, kada budu smatrali da su dobili određenu snagu, kreću u akciju kako bi dobili kontrolu nad jednom državom.

Stoga, zaključio je premijer Yildirim, dužnost je Turske "da upozori prijatelje u BiH da budu oprezni o ovom pitanju", jer će FETO jednog dana sigurno izazvati velike probleme i u BiH.

Podsjetimo, hrvatska zastupnica Marijana Petir izjavila nedavno je da je zabrinuta za BiH.

"Izražavam zabrinutost trenutnom situacijom, posebice stoga što dolazim iz Hrvatske koja kao država članica ima najdužu granicu upravo s BiH i mislim da je svim sudionicima poznato da upravo uz granicu s Hrvatskom niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci koji radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH'', izjavila je Petir, na zajedničkom sastanku Pododbora za Sigurnost i obranu te Odbora za vanjske poslove tijekom rasprave o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u Europskom parlamentu.

Zastupnica Petir složila se s govornicima iz Europske komisije, Europske službe za vanjsko djelovanje i NATO saveza, kako je od iznimne važnosti da BiH ostane u fokusu Europske unije kako bi se pomoglo napretku BiH, zadržala cjelovitost i osigurala funkcionalnost države. U tom se smislu hrvatska zastupnica još jednom se založila i za osiguranje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH, smatrajući upravo jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda temeljem i preduvjetom sigurnosti, ali i budućnosti BiH.

Govoreći o sigurnosnom aspektu, a referirajući se na podatke koje je iznio Ziegler - da je 188 muškaraca, 61 žena i 81 dijete napustilo BiH te se uputilo u Siriju kako bi sudjelovali u oružanom sukobu, zastupnica Petir istaknula je kako je sigurnosni aspekt iznimno važan, te se posebno osvrnula na djelovanje stranih boraca unutar BiH, što predstavlja, kako je rekla, izravnu prijetnju Republici Hrvatskoj kao susjednoj zemlji.

Čelnicima je europskih institucija postavila pitanje pratili se dotok novca u BiH koji se šalje s ciljem "radikalizacije postojećeg stanovništva".

Kopirati
Drag cursor here to close