Tribina

U Mostaru o državnom udaru u Turskoj: Treba se boriti protiv FETO-a

Vijesti / Flash | 13. 07. 2017. u 21:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva godišnjica pokušaja državnog udara u Republici Turskoj u četvrtak je u organizaciji Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru, Instituta 'Yunus Emre' Mostar i Agencije Anadolija obilježena u prostorijama Instituta 'Yunus Emre' u Mostaru, javlja Anadolija (AA).

Uz zastave i himne Bosne i Hercegovine i Republike Turske, prigodan program održan je u prostorijama 'Yunus Emre' Instituta u Mostaru uz minutu šutnje za žrtve pokušaja državnog udara koji se dogodio 15. srpnja protekle godine, kad je turski narod snagom zajedništva obranio demokraciju u svojoj zemlji.

Veliki interes za ovaj događaj pokazale su osobe iz javnog života Hercegovine, među kojima su bili ministar kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović i mostarski paroh Radivoje Krulj. Generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli je naglasila da pokušaj državnog udara predstavlja jednu veliku izdaju Republike Turske i njezinog naroda.

"To je bio najkrvaviji teroristički čin u povijesti Republike Turske. Preko 2000 građana Republike Turske je bilo ranjeno, a 250 građana je ubijeno. To su naši šehidi", kaže konzulica Sanli. U prvom satu pokušaja državnog udara, kako ističe, kada su već počeli da se događaju svi okršaji odmah je bilo jasno da iza pokušaja državnog udara stoji teroristička organizacija FETO.

"Možemo reći da smo se sukobili s terorističkom organizacijom koja je u svijetu terorizma donijela nešto novo. To je novo ustrojstvo terorističke organizacije koja funkcionira po principima tajnosti, skrivenosti i diskrecije", naglašava konzulica Sanli prenosi Anadolija.

Ona ističe kako je važna činjenica da su se protiv pučista ipak pobunili obični građani i pružili otpor kojeg se Turska s ponosom treba uvijek sjećati.

"U svakom smislu, na svakom polju, u zadnjih godinu dana mi se borimo protiv FETO terorističke organizacije i ta borba se i dan danas nastavlja. Mi ćemo ovu borbu nastaviti, po principima demokracije, vladavine prava, pravde, a to su oni principi koje je ova teroristička organizacija ignorirala", ističe konzulica Sanli.

Ova borba nije laka, kako kaže, a iz tog razloga potrebna je pomoć svih, jer borba protiv terorizma ne može se raditi bez međunarodne zajednice.

"Sa žaljenjem utvrđujem da je ova organizacija prisutna i u BiH, a isto tako kao što je ima ovdje, ima je i u otprilike 150 zemalja svijeta. Ja sam uvjerena i vjerujem da ćemo uz pomoć naših prijatelja u BiH i uz pomoć BiH kao što je to bilo i u prijašnjim slučajevima i u ovoj stvari nastaviti borbu protiv ove organizacije", zaključila je konzulica Sanli.

Govoreći o 15. srpnju 2016. godine u Republici Turskoj i neuspješnom pokušaju državnog udara tijekom panela je dr. Sedad Bešlija iznio bitne činjenice o državnosti Turske.

On je govorio o Republici Turskoj prije dolaska AK Partije na vlast i stanju kakvo je vladalo, posebice s ekonomskog aspekta. U drugom djelu osvrnuo se na sve ono što je Republika Turska postigla u proteklih 15-ak godina pod aktualnim liderstvom predsjednika Republike Turske Recep Tayyip Erdogana.

Također je govorio o unutarnjim i vanjskim neprijateljima Republike Turske, prije svega se osvrnuo na Kurdistansku radničku partiju ili PKK, kako je svijet poznaje. To je, također, jedna od terorističkih organizacija koju su kao takvu na liste stavile SAD, EU, Turska i mnoge druge zemlje.

Također se osvrnuo i na organizaciju poznatu pod imenom FETO, navodeći kako je to kvazi-vjerski pokret koji je evoluirao posebno nakon 15. srpnja u terorističku organizaciju i koju kao takvu i Vlada republike Turske poznaje već godinu dana.

Na kraju se osvrnuo i na opasnosti koje prijete od sličnih terorističkih organizacija po sve zemlje svijeta, a posebice po Balkan i Bosnu i Hercegovinu. Direktor Instituta 'Yunus Emre' u Mostaru, Yunus Dilber ističe kako organiziranje obljetnice pokušaja državnog udara u Turskoj i svega što se dogodilo 15. srpnja ima veliki značaj i za BiH.

"Itekako ima razlog zbog kojeg o ovome pričamo u Bosni i Hercegovini. U 150 država svijeta, isto tako i u BiH, FETO vrši svoje imperacije i FETO je prisutan", ističe Dilber.

Stoga je od velikog značaja, smatra on, da se o događajima u Turskoj i djelovanju terorističkih organizacija govori što više, kako bi se stravični događaji od 15. srpnja protekle godine u Turskoj spriječili bilo gdje i bilo kad u svijetu.

Povodom Dana demokracije, zajedništva turskog naroda i sjećanja na žrtve pokušaja državnog udara nakon panela u Institutu 'Yunus Emre' u Mostaru je otvorena izložba fotografija novinara Agencije Anadolija u kojima su zabilježeni prizori koji na najbolji način objašnjavaju nemile događaje koji su se zbili u Republici Turskoj 15. srpnja 2016. godine.

Izložba će trajati od 13. do 17. srpnja i moći će se posjetiti radnim danima od 10 do 18 sati. Na godišnjicu pokušaja državnog udara u Turskoj, 15.7. 2017. godine, u 21 sat, u Mostaru će se, nakon akšam-namaza, u Karađoz-begovoj džamiji proučiti dova za sve šehide pokušaja državnog udara u Republici Turskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close