Srbija

Vulin odgovorio (bošnjačkom) Komšiću

"Za razliku od bošnjačkog člana Predsjedništva Komšića, koji je rekao da priznaje Kosovo kao neovisnu zemlju, ja poštujem Ustav BiH'', rekao je Vulin.
Vijesti / Svijet | 29. 12. 2019. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da su ga veoma iznenadile reakcije iz BiH na usvajanje Strategije obrane Srbije, posebno ako dolaze od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, jer se u Strategiji jasno kaže da će Srbija čuvati Republiku Srpsku u okvirima daytonske BiH.

"Vrlo je zanimljivo da Komšiću smeta da mi čuvamo daytonsku BiH. Ima li netko ideju da promijeni daytonski okvir? Svatko tko bi to pokušao, morao bi se suočiti s oštrim protivljenjem Srbije, i našim pravom da čuvamo Srbe gdje god da žive", rekao je Vulin.

Vulin je rekao da je Srbija, i kroz Strategiju, rekla da će čuvati Republiku Srpsku u okviru daytonske BiH, te da je očekivao veću podršku Sarajeva.

"Možda smo očekivali da će se neki elementi u Republici Srpskoj ljutiti na nas zbog toga što ima i onih koji smatraju da ona ne treba biti u okviru BiH. Srbija i ja smatramo da je BiH jedinstvena i da se znaju njezine granice, tu nema promjena", poručio je Vulin.

On je konstatirao da se u BiH, kao složenoj državi, sve odluke moraju donositi konsenzusom dva entiteta i tri naroda.

Vulin je rekao da poštuje Ustav i daytonsko ustrojstvo BiH, prenosi Tanjug.

"Za razliku od bošnjačkog člana Predsjedništva Komšića, koji je rekao da priznaje Kosovo kao neovisnu zemlju, ja poštujem Ustav BiH. On bi za takav stav morao pitati i drugu dvojicu članova Predsjedništva, dva entiteta i druga dva naroda, prije nego izgovori tako nešto", rekao je Vulin.

On je naveo da u usvojenoj Strategiji obrane nigdje ne piše da opasnost prijeti od pojedine zemlje u okruženju.

"Precizno je navedeno da je napad malo vjerojatan, ali se ne može isključiti. Nijedna pojedinačna zemlja u našem okruženju nije označena kao prijetnja. Ali, svaka separatistička aktivnost je prijetnja čitavoj regiji", zaključio je Vulin.

Kopirati
Drag cursor here to close