"Tko prijeti?"

Vulin: Neka u BiH budu mirni

Ministar Vulin je odgovorio da "sluša šta se govori u Sarajevu, ali nikako da čuje čime to Srbija prijeti".
Vijesti / Politika | 26. 12. 2019. u 16:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Aleksandar Vulin ponovio je u četvrtak u Skupštini Srbije da će "Srbija brinuti o Srbima gdje god oni žive, i o Republici Srpskoj kao integralnom dijelu Bosne i Hercegovine" i pitao "zašto je to napad na integritet bilo koje zemlje ili naroda". On je dodao da se "nikad neće ponoviti ni Oluja, ni Jasenovac, ni Martovski pogrom" i da je "politika nebrige o srpskom narodu zauvijek prošla".

"Neka u BIH budu mirni: čuvajući Dejtonski sporazum Srbija čuva i njihov život i njihovu djecu" rekao je Vulin i podsjetio da je Srbija, odnosno Savezna Republika Jugoslavija, potpisnica Dejtonskog sporazuma, dodavši da je Srbija "jamac njegovog sprovođenja".

Bošnjačkim predstavnicima u Vladi BiH Vulin je poručio "da ne prijete ničim jer ni njima nitko ne prijeti, već da odgovore tko je pokušao u Srebrenici da ubije Aleksanda Vučića".

Zastupnik Skupštine Srbije iz Stranke pravde i pomirenja, Muamer Zukorlić, rekao je da razumije potrebu da se Vojska uredi i ojača, ali da "u odnosu na BiH treba biti oprezan u izjavama jer potpisnik Dejtona ne znači jamac, nego stranu koja je na neki način sudjelovala u svemu što se događalo do tog sporazuma", prenosi Beta.

On je dodao da treba biti posebno osjetljiv na formulacije jer one mogu ne biti shvaćene kako treba, i da je "veoma rizično svako obuhvaćanje vojnom strategijom nekog pitanja koje se odnosi na unutarnje pitanje neke zemlje".

Ocijenio je da će tekst Strategije "u Briselu biti prezentiran kao prijetnja prema BiH".

"Nisam siguran da je pametno, da je profesionalno i politički odgovorno istaći velike riječi da se ničega ne bojimo, a ukoliko Srbiju guramo u neku vrstu obruča - političkog, ekonomskog i vojnog, to ne može biti državnička politika", rekao je Zukorlić.

Ministar Vulin je odgovorio da "sluša šta se govori u Sarajevu, ali nikako da čuje čime to Srbija prijeti".

Dodao je da bi bio sretan da iz Federacije dođu političari "i u Srbiji kažu da će napraviti školu, vrtić, most ili put".

Zastupnici danas raspravljaju o amandmanima na izmjene i dopune Zakona o Vojsci.

Kopirati
Drag cursor here to close