Zabrinutost u Bijeloj kući

Trump koristi nesigurnu telefonsku liniju koju je lako hakirati?

Iako bi trebao koristiti samo komunikacijske kanale sa snažnom enkripcijom, Donald Trump i njegovi savjetnici navodno koriste i klasične telefonske linije koje se mogu hakirati.
Vijesti / Svijet | 09. 12. 2019. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD-a Donald Trump više se puta našao na udaru kritika zbog načina korištenja pametnog telefona, ponajviše Twittera, a posljednji izvještaj objavljen u američkim medijima zabrinuo je sigurnosne stručnjake u Bijeloj kući.

Kao prvi čovjek države i osoba koja je u posjedu brojnih iznimno važnih i povjerljivih informacija, za očekivati je da bi Trump trebao koristiti samo zaštićene komunikacijske kanale sa snažnom enkripcijom.

No iako bi to trebao, Trump to uvijek ne radi te se u komunikaciji često služi i običnim, nesigurnim uređajima čija glasovna i tekstualna komunikacija nije zaštićena, a medijski izvještaji koje su potvrdile "neimenovane osobe iz Bijele kuće" pokazuju da slično postupaju i neki njegovi savjetnici, javlja Zimo.

Koliko je takva komunikacija opasna, novinarima Business Insidera objasnili su stručnjaci za sigurnost s kojima su razgovarali. Izvršni tehnološki direktor kompanije Security Scorecard Alex Heid kaže kako je hakiranje nekriptiranih telefonskih linija i servisa prilično jednostavno.

Kaže da hakeri konstantno hakiraju telekome te da je danas moguće jednostavno doći do bazne stanice, povezati laptop s njom i skinuti se podatke. Također, klasični telefonski servisi "u biti su u potpunosti otvoreni" te je riječ o nekriptiranom prijenosu podataka.

S njim se slaže i Kiersten Todt koja je bila jedna od savjetnica za kibernetičku sigurnost u američkoj administraciji kada je Obama bio predsjednik. "S dovoljno vremena i fokusa, za koje znamo da hakeri imaju, to se sigurno može napraviti", komentirala je mogućnost pristupa hakera aktivnostima klasičnih telefonskih linija kakvim se, dakle, ponekad služi i Donald Trump izlažući se velikom sigurnosnom riziku.

Usprkos tome, osobama koje su na visokim pozicijama, često je jednostavnije koristiti vlastite i nesigurne mobilne uređaje, nego uređaje s enkripcijom. Takve sigurne uređaje, napominju na BI, koriste visoko državni službenici još od sredine prošlog stoljeća te je u današnje vrijeme hakiranja i masovnog prisluškivanja takva zaštićena komunikacija iznimno važna.

Kopirati
Drag cursor here to close