Njegovo razmišljanje

Ruski veleposlanik: Zapad pritišće Srbiju i ohrabruje Kosovo

On je istaknuo kako se ti pritisci osjećaju u predpristupnim pregovorima koje Europska unija (EU) vodi sa Srbijom, dok Amerikanci to rade u još jačoj formi.
Vijesti / Svijet | 01. 07. 2019. u 13:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pritisak Zapada na Srbiju je očigledan, a SAD i njezine saveznice ohrabruju Kosovo da održavaju tenzije u regiji, izjavio je veleposlanik Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je, kako prenose Novosti, istaknuo kako se ti pritisci osjećaju u predpristupnim pregovorima koje Europska unija (EU) vodi sa Srbijom, dok Amerikanci to rade u još jačoj formi.

Pritom, kazao je novi ruski veleposlanik, ne postoje nikakvi dokazi da se interesi Beograda u bilo kojoj mjeri uzimaju u obzir prilikom pronalaska kompromisnih rješenja.

''Zapad, a prije svega Washington, podržava isključivo kosovske Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske, koji ne samo što nisu u pravnim okvirima, već predstavljaju očiglednu namjeru da se povećaju tenzije'', ocijenio je on.

Bocan-Harčenko je također rekao da se Moskva nada da tenzije u vezi s Kosovom neće prerasti u krupni konflikt, da će "Europa uvidjeti da se situacija razvija u opasnom pravcu", te  da bi se "mogla otrgnuti kontroli što bi dovelo do krupnijih sukoba".

Ruski veleposlanik je također kazao da se Moskva zalaže za pregovore o Kosovu na osnovu dogovora između Beograda i Prištine, ali na osnovu odobrenja svjetske zajednice u okviru Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close