Nedostaje brašna, soli...

Bez osnovnih životnih namirnica.... Trgovine na sjeveru Kosova prazne

Navodi se da oko 400 privatnika, vlasnika radnji s prehrambenom robom, planira zatvoriti ove objekte, jer su im police prazne
Vijesti / Svijet | 25. 06. 2019. u 14:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RAS Srbija / Ilustracija

Žitelji četiri općine na sjeveru Kosova nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u trgovinama nedostaje osnovnih životnih namirnica, prenose prištinski mediji.

Navodi se da oko 400 privatnika, vlasnika radnji s prehrambenom robom, planira zatvoriti ove objekte, jer su im police prazne, a već nekoliko dana im ne stižu mlijeko i mliječni proizvodi, kao ni ulje, šećer i sol.

Zalihe potrošene

Predsjednik Udruge gospodarstvenika na sjeveru Kosova Radoš Petrović, rekao je za Politiku da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti kruha.

Prije tri dana premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da Beograd ima plan da se povlačenjem robe izazove humanitarna katastrofa.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri rekao je da da će  zajedno sa institucijama Kosova, spriječiti "pokušaje Srbije da izazove vještačku humanitarnu krizu na sjeveru Kosova tako što će isprazniti police s hranom i lijekovima".

Sporazum sa Srbijom otvara vrata

Ministrica vanjskih poslova Norveške Ine Eriksen Søreide izjavila je tijekom posjete Kosovu da bi konačni sporazum sa Srbijom pružio nove mogućnosti i otvorio vrata koja su danas zatvorena za Kosovo.

U razgovoru za prištinski "Zeri" ona je pozvala Begorad i Prištinu da nastave dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje Europske unije i izrazila nadu da će se tijekom ove godine postići zajednički i prihvatljiv sporazum.

Prema njezinim riječima, taj sporazum treba da bude u skladu s međunarodnim pravom, da osigura regionalnu stabilnost, da podrži Kosovo kao multinacionalno društvo i da bude primjenjljiv.

Kopirati
Drag cursor here to close