Burno na Kosovu

Kosovo: Opozicija traži nove izbore

Šef zastupničke grupe opozicijskog Demokratskog saveza Kosova (LDK) Avdullah Hoti izjavio je na konferenciji za novinare kazao da članovi Delegacije i Vlada Kosova treba da podnesu ostavke te da se organiziraju novi izbori u zemlji.
Vijesti / Svijet | 27. 06. 2019. u 17:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opozicijske stranke Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje zatražili su da se u zemlji raspišu novi izbori, nakon što je da Ustavni sud Kosova odlučio da je neustava Državna delegacija za dijalog sa Srbijom.

Ustavni sud je presudu donio nakon razmatranja zahtjeva opozicijskih zastupnika Albulene Haxhiu, Dritona Selmanaja i još trideset drugih zastupnika Skupštine Kosovo da se ocijeni ustavnost Zakona o dužnostima, odgovornostima i nadležnostima državne delegacije Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom. 

Šef zastupničke grupe opozicijskog  Demokratskog saveza Kosova (LDK) Avdullah Hoti izjavio je na konferenciji za novinare kazao da članovi Delegacije i Vlada Kosova treba da podnesu ostavke te da se organiziraju novi izbori u zemlji. 

Zastupnica LDK-a Vjosa Osmani je istaknula da ova odluka Ustavnog suda jasno govori da je premijer Kosova Ramush Haradinaj pobegao od svojih odgovornosti i da nije sposoban da brani interese države. 

Zastupnica Samoopredeljenja Albulena Haxhiu, koja je zajedno sa zastupnikom LDK-a Dritonom Selmanajem pokrenula zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o državnom izaslanstvu za dijalog sa Srbijom, istaknula je da njena stranka odbija da dijalog sa Srbijom vodi Državna delegacija formirana na osnovu tog zakona. Ona je naglasila da su izbori jedina opcija. 

Predsjednik opozicijske Socijaldemokratske stranke Shpend Ahmeti javio je da njegova stranla prihvaća odluku Ustavnog suda Kosova da je zakon o dužnostima, odgovornostima i nadležnostima državne delegacije Republike Kosovo u procesu dijaloga sa Srbijom, neustavan. On je kazao da članovi državne delegacije iz redova SDP-a danas napuštaju tu delegaciju. 

Ahmeti, koji je zajedno s Fatmirom Limajem, zamenikom premijera Kosova bio dopredsjedavajući Državnom delegacijom za dijalog, je na svom Facebook nalogu napisao da je Socijaldemokratska stranka, prošle godine, preuzela inicijativu da vrati proces odlučivanja o dijalogu sa Srbijom, u Skupštini Republike Kosovo.

Naveo je i da je zahtev SDP-a bio da se ukloni monopol predsednika Kosova Hashima Thacija na dijalog i da se odlučivanje prebaci na najvišu instituciju za donošenje zakona u zemlji.

"Sutra ćemo u Skupštini podneti ostavke iz Delegacije. Još uvek vjerujemo da je dijalog sa Srbijom najvažniji politički proces na Kosovu danas i da je potreban koncenzus i donošenje odluka u Skupštini. Inače, nakon izazivanja LDK-a i Samoopredeljenja, ovaj proces se sada vraća u ruke predsjednika i premijera. Mi ćemo nastaviti pružati  naše konstruktivne stavove preko naše parlamentarne grupe", naveo je Ahmeti. 

Kopirati
Drag cursor here to close