Poljaci i Židovi

Kuda ide Poljska?

Današnje otkazivanje putovanja u Jeruzalem kulminacija je pogoršanja odnosa koje je započelo prošlog četvrtka kada je Netanyahu rekao da su "Poljaci surađivali s nacistima".
Vijesti / Svijet | 18. 02. 2019. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije: Twitter / Poljski premijer Mateusz Morawiecki, desno.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki otkazao je planirano putovanje izaslanstva svoje zemlje na sastanak Višegradske skupine u Jeruzalem nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio kako su Poljaci "surađivali s nacistima".

Nakon njega je i Izrael Katz, vršitelj dužnosti izraelskog ministra vanjskih poslova ponovio Netanyahuove riječi i dodao kako su Poljaci ''isisavali antisemitizam iz majčinog mlijeka''.

Morawiecki je rekao kako je otkazao poljsko sudjelovanje jer je smatrao da je Katzov komentar 'rasistički' i 'apsolutno neprihvatljiv'.

Netanyahuov ured je rekao kako je pogrešno citiran. Poljska vlada pozvala je izraelsku veleposlanicu, Anna Azari na razgovore, ali je kazala kako nije zadovoljna objašnjenjem o izraelskom čelniku koji je navodno netočno citiran.

Izraelski vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova, Izrael Katz, imao je intervju u nedjelju za televiziju Reshet 13 TV.

"Ja sam sin roditelja koji su preživjeli holokaust", rekao već prvog dana na novom poslu. ''Sjećanje na holokaust nije nešto o čemu bi se trebalo kompromitirati. Očito je. Nećemo zaboraviti i nećemo oprostiti'', rekao je Katz.

Zatim je obećao da nitko neće promijeniti povijesnu istinu o onome što se dogodilo.

''Poljaci su definitivno surađivali s nacistima. Kao što je rekao bivši izraelski premijer Yitzhak Shamir, njegovog oca su ubili Poljaci …'', rekao je Katz između ostalog.

Razvoj događaja označava nastavak oštrog sukoba oko toga kako zapamtiti i karakterizirati poljske akcije prema Židovima tijekom njemačke okupacije Poljske u Drugom svjetskom ratu.

Poljska je prva okupirana od strane nacističke Njemačke i nikada nije imala kolaboracionističku vladu. Članovi poljskog otpora i vlade u egzilu pokušali su upozoriti svijet na masovno ubijanje Židova, a tisuće Poljaka riskiralo je svoje živote kako bi pomogli Židovima.

Međutim, istraživači holokausta prikupili su brojne dokaze o poljskim seljanima koji su ubijali Židove kada su bježali od nacista, ili poljske ucjenjivače koji su pljačkali Židove zbog financijske dobiti.

Čija je istina istinitija ...

Vijest je uslijedila nakon što je Morawiecki zaprijetio otkazivanjem putovanja ukoliko izraelska vlada ne osudi komentare o holokaustu novoimenovanog prelaznog šefa izraelske diplomacije Yisraela Katza.

Kopirati
Drag cursor here to close