Leže mu Hrvati

Kako je obitelj Diega Schwartzmana umakla ispred nacista

"Zbog nacista su obje obitelji mojih predaka pobjegle u Argentinu, mi smo Židovi", kaže Schwartzman.
Sport / Ostali sportovi | 03. 06. 2018. u 15:28 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Argentinac Diego Schwartzman pobijedio je na Roland Garrosu hrvatskog broja dva, Bornu Ćorića, s lakoćom u tri seta: 7:5, 6:3 i 6:3.

Ovaj 25-godišnji argentinski tenisač kao da se specijalizirao za Hrvate. Na prošlogodišnjem US Openu izbacio je Marina Čilića (4-6, 7-5, 7-5, 6-4.), baš u trenutku kad se ovaj radovao kako ga je zapao idealan ždrijeb. I njega je Schwartzman, kao i Ćorića u Parizu, izbacio u trećem kolu.

Realtivno sićušan za modernog tenisača (1.70 m, 64 kg), Schwartzman je igrač kojega danas vjerojatno ne bismo gledali u svijetu tenisa da se  njegovoj prabaki za vrijeme Hitlerova terora dogodila tragedija koja je pogodila milijune Židova u Europi.

"Obitelj moga oca, po kojoj nosimo prezime Schwartzman, porijeklom je iz Poljske. Ali ranije generacije moje obitelji najvjerojatnije su iz Njemačke", kaže ovaj nadareni tenisač.

Obitelj s majčine strane porijeklom je iz Rusije. Pošto su se Poljska i Rusija našle na najžeščem udaru nacističke Njemačke, pravo je čudo da su neki Židovi s tih područja uspjeli preživjeti holokaust.

"Zbog nacista su obje obitelji mojih predaka pobjegle u Argentinu, mi smo Židovi", kaže Schwartzman.

Posebno je tragična priča jedne njegove prabake, s majčine strane.

"Moja prabaka već se nalazila u vlaku za Auschwitz. Nekim je čudom uspjela pobjeći iz vagona", ispričao je šokantnu epizodu.

Više od toga nije mu poznato, čak ne zna ni iz kojih gradova njegovi preci potiču. Svi su oni u to vrijeme neovisno jedni o drugim bježali u Argentinu, gdje su se kasnije susreli i oženili. Prabaka i pradjed zvali su se Silvana i Ricardo, ali je vrlo moguće da je djed prilagodio svoje ime ili ga jednostavno u Argentini promijenio.

"Znam samo da je to bilo 40-tih godina, dakle kad je bjesnio rat", govori Schwartzman.

Ironija povijesti dovela je do toga da je upravo Argentina (ali i druge južnoameričke zemlje) bila utočište i velikog broja nacista, ratnih zločinaca. To je u međuvremenu naučio i trenutačno najbolji židovski igrač tenisa na svijetu.

"Mnogi su Nijemci u to vrijeme dolazili u Argentinu. Ne samo nacisti, nego i Židovi", kaže on za BILD am SONNTAG.

Trenutačno je Schwartzman 12. igrač na ATP ljestvici, a nakon Roland garrosa, mogao bi doći i među prvih deset.

"Već sam bio u Poljskoj, na turniru u gradu Szczecinu. Ali, namjera mi je ponovno doći tamo, kako bih više vidio. Obitelj je već posjetila koncentracijski logor Auschwitz, u kojem je prabaka trebala završiti. Želim posjetiti i Izrale, tamo još nikad nisam bio", govori Diego Schwartzman o svojim planovima, koji se neminovno vežu uz povijest i porijeklo obitelji.






Kopirati
Drag cursor here to close