CNN

Židovi krivi za jačanje antisemitizma u Europi?!

Više od četvrtine ispitanih Europljana smatra da Židovi imaju preveliki utjecaj u poslovnom i financijskom sektoru, a u prosjeku jedan od četvorice ispitanika vjeruje kako su Židovi na neki način utjecali na nastanak ratova i sukoba širom svijeta.
Vijesti / Svijet | 28. 11. 2018. u 10:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Antisemitski stereotipi su i dalje živi u Europi i sve više jačaju, dok sjećanje na Holokaust počinje da blijedi, pokazalo je istraživanje CNN-a. 

Više od četvrtine ispitanih Europljana smatra da Židovi imaju preveliki utjecaj u poslovnom i financijskom sektoru, a u prosjeku jedan od četvorice ispitanika vjeruje kako su Židovi na neki način utjecali na nastanak ratova i sukoba širom svijeta. 

Petina anketiranih smatra da Židovi svojim postupcima utiču na medije i da imaju previše utjecaja na političkoj sceni, dok trećina Europljana zna malo ili ništa o Holokaustu i masovnom ubojstvu šest milijuna Židova za vrijeme nacističkog režima i vladavine Adolfa Hitlera 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća. 

To su neki od najvažnijih rezultata istraživanja koje je za CNN provela firma ComRes. 

Ispitano je 7.000 ljudi širom Europe - u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Poljskoj i Švedskoj. 

Anketa je pokazala kako stanovnici Europe imaju komplicirane i kontradiktorne stavove prema Židovima. 

Kako se navodi, jedan od 20 ispitanih nikada nije čuo za Holokaust, iako je od završetka Drugog svjetskog rata prošlo više od 70 godina, a neki od žrtava  Holokausta su živi. 

Najmanje o tom strašnom događaju znaju u Francuskoj gdje jedna petina mladih uzrasta između 18 i 34 godine, uopće nije čula za Holokaust. 

U Austriji, rodnoj zemlji Adolfa Hitlera, 12 posto mladih nije nikada čulo za Holokaust, dok je četvoro od 10 odraslih reklo da su malo čuli o tome. 

Većina Evropljana, njih 54 posto smatra da Jevreji imaju pravo na svoju državu, ali trećina ispitanika smatra da Jevreji manipuliraju strahotama Holokausta kako bi opravdali neke svoje političke postupke.

Kopirati
Drag cursor here to close