Persona non grata

I Hrvatska protjeruje ruskog diplomata

Plenković objavio da protjeruje ruskog diplomata: 'On je persona non grata, nepoželjan je'
Vijesti / Svijet | 26. 03. 2018. u 16:51 Bljesak.info
Konferencija za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik vlade Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak da će Hrvatska protjerati jednog ruskog diplomata iz Hrvatske zbog trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala.

Danas ćemo donijeti odluku o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomatskog predstavnika u Republici Hrvatskoj nepoželjim, objavio je premijer na tiskovnoj konferenciji u Banskim dvorima, prenose Vijesti.hr.

Plenković je kazao da se Hrvatska time solidarizira s Velikom Britanijom u skladu sa zaključcima nedavnog summita Europskog vijeća.

Hrvatska je time stala uz SAD i još 14 zemalja Europske unije u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Te su zemlje u ponedjeljak u usklađenoj akciji protjerali više desetaka ruskih diplomata, javljaju agencije.

Podsjetimo, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u ponedjeljak da 14 država članica EU protjeruje rusko diplomatsko osoblje zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala u Britaniji. Tusk je kazao da bi blok mogao uvesti dodatne mjere protiv Rusije, uključujući i nova protjerivanja u sljedećim danima i tjednima.

Također, Ukrajina protjeruje 13 ruskih diplomata, djelujući u skladu sa SAD-om i članicama EU-a, objavio je danas ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

On je na Facebooku objavio da Ukrajina djeluje "u duhu solidarnosti" sa svojim "britanskim partnerima i transatlanskim saveznicima".

Kopirati
Drag cursor here to close