Čelnici se usuglasili

Trovanje ruskog špijuna: EU čelnici osuđuju Rusiju

Čelnici EU okupili su se u Bruxsellu kako bi raspravljali o napadu i odlučili da podrže britansku tvrdnju da Rusija stoji iza napada, usprkos početnoj nelagodi nekih čelnika da se apriorno pripisuje krivica.
Vijesti / Svijet | 23. 03. 2018. u 11:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Europske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerojatno" da je Rusija odgovorna za napad živčanim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku, navodi se u priopćenju u petak.  

Čelnici EU okupili su se u Bruxsellu kako bi raspravljali o napadu i odlučili da podrže britansku tvrdnju da Rusija stoji iza napada, usprkos početnoj nelagodi nekih čelnika da se apriorno pripisuje krivica.

''Europsko vijeće najoštrije osuđuje napad u Salisburyju i izražava solidarnost s onima čiji su životi bili ugroženi te daje podršku istrazi koja je u tijeku'', navode čelnici u zajedničkom priopćenju.

Čelnici EU su suglasni s tvrdnjom britanske vlade kako je krajnje vjerojatno da je Ruska Federacija odgovorna i da nema "razumnog alternativnog objašnjena".

Lideri su naglasili da stoje u "nedvosmislenoj solidarnosti" s Britanijom u suočavanju s "teškim izazovima našoj zajedničkoj sigurnosti".

''Oni su također odlučili da povuku veleposlanika EU u Moskvi na konsultacije'', priopćio je nizozemski premijer Mark Rutte nakon sastanka u Bruxsellu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je da su se čelnici EU obavezali da poduzmu zajedničku akciju, uključujući i "poduzimanje dodatnih mjera" protiv Rusije.

Ranije je grčki premijer Alexis Tsipras izjavio novinarima kako je potrebno da EU izrazi solidarnost s Britanijom, dodajući da je "istovremeno potrebno da provedemo istragu".

Kazao je da EU treba biti "veoma odgovorna" kada je riječ o pripisivanju krivice bilo kojoj zemlji.

Na kraju su se svi čelnici usuglasili da optuže Rusiju za napad nakon što su SAD, Francuska, Njemačka i Britanija već učinili isto u zajedničkom priopćenju ovaj tjedan. 

Britanska premijerka Theresa May, francuski predsjednik Emmanuel Macron i Merkel također su se sastali na marginama summita i usuglasili su se oko potrebe da se pošalje snažna poruka Rusiji.

Troje čelnika "potvrdilo je da nema prihvatljivog objašnjenja osim toga da je ruska država odgovorna", navodi u priopćenju glasnogovornika britanske vlade nakon tog sastanka.

''Čelnici su se suglasili oko značaja slanja snažne europske poruke u odgovoru na ruske akcije'', dodaje se u priopćenju.

Tijekom sastanka sa svih 28 prisutnih čelnika EU, May je izvijestila svoje kolege o napadu i izjavila im da Britanija to smatra kao "model ruske agresije protiv Europe i njenih najbližih susjeda".  

May se zahvalila liderima EU na njihovoj "solidarnosti i podršci" i te se nada "novim raspravama" o toj temi, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close