Uzimanje mita

Bivši šef Interpola Meng Hongwei priznao krivicu pred kineskim sudom

Meng je postao predsjednik Interpola krajem 2016., u vrijeme kada je Kina nastojala zauzeti vodeće položaje u međunarodnim organizacijama.
Vijesti / Svijet | 20. 06. 2019. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši šef Interpola Meng Hongwei priznao je krivicu na sudskom ročištu u četvrtak nakon što su ga kineski tužioci optužili za uzimanje mita od 14,5 milijuna juana (2,11 milijuna dolara), javili su kineski državni mediji.

Interpol, globalna agencija za policijsku suradnju sa sjedištem u Francuskoj, priopćio je u listopadu prošle godine da je Meng podnio ostavku s položaja predsjednika, nekoliko dana nakon što je njegova supruga prijavila da je nestao dok je putovao u domovinu, Kinu.

U ožujku je vladajuća Komunistička partija priopćila da je njena istraga ustanovila da je Meng potrošio "raskošne" sume državnih sredstava, zloupotrebljavao svoje ovlasti i odbio da slijedi partijske odluke.

''Meng Hongwei dao je završnu izjavu, priznao je krivicu i izrazio je žaljenje u sudu'', javile su službene dnevne novine Narodni dnevnik o suđenju.

Novine dodaju da su se njegove navodne zloupotrebe dogodile dok je obavljao razne funkcije.

Sud, sa sjedištem u sjevernom gradu Tianjin, kasnije će objaviti presudu, pišu novine.

Njegova supruga kojoj je odobren azil u Francuskoj, izjavila je da su optužbe protiv njega politički motivirane.

Meng je postao predsjednik Interpola krajem 2016., u vrijeme kada je Kina nastojala zauzeti vodeće položaje u međunarodnim organizacijama.

Njegovo imenovanje tada je izazvalo brigu grupa za ljudska prava da bi Kina mogla da iskoristi njegovu poziciju kako bi proganjala disidente izvan zemlje.

Kineski predsjednik Xi Jingping predvodi široku kampanju protiv korupcije otkako je došao na vlast u 2012., najavljujući da će podjednako progoniti "i tigrove i muhe", u aluziji na elitne dužnosnike i obične birokrate, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close