Nije poštovao stranačke principe

Kina: Iz Komunističke stranke isključen bivši predsjednik Interpola

Meng je izabran za predsjednika Interpola 2016., ali je njegov četverogodišnji mandat skraćen kada uhićen bez obavijesti od strane kineskih vlasti u listopadu prošle godine tijekom posjete Kini.
Vijesti / Svijet | 27. 03. 2019. u 13:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je objavila u srijedu da je smijenila bivšeg predsjednika Interpola Menga Hongweija s javnog položaja i izbacila ga je iz vladajuće Komunističke stranke dok čeka na suđenje pod optužbama za korupciju. 

Meng je izabran za predsjednika Interpola 2016., ali je njegov četverogodišnji mandat skraćen kada  uhićen  bez obavijesti od strane kineskih vlasti u listopadu prošle godine tijekom posjete Kini. 

Meng je tada bio jedan od kineskih zamjenika ministra javne sigurnosti. 

Istraga je ustanovila da je Meng odgovoran za ozbiljna kršenja zakona, navodi stranka u priopćenju, naglašavajući da on nije poštovao stranačke principe i nije provodio stranačke odluke.   

U saopćenju se navodi da je Meng zloupotrebljavao svoje ovlasti kako bi financirao "ekstravagantni životni stil" svoje obitelji, uključujući i to što je njegova supruga koristila muževljeve ovlasti radi stjecanja osobne koristi. 

Isključivanje iz stranke obično je prvi korak prije nego što se osumnjičeni izvede na suđenje i skoro sigurno bude proglašen krivim. Optužbe za korupciju obično rezultiraju dugim zatvorskim kaznama, među kojima je i doživotna robija.   

Mengova supruga, Grace Meng, uputila je apel javnosti iz Francuske tražeći pomoć u lobiranju njenog muža s kojim je izgubila kontakt u rujnu prošle godine. Apel - posebno neuobičajen za rodbinu visokih kineskih dužnosnika - bacio je svjetlost na iznenadne nestanke disidenata i navodno korumpiranih dužnosnika u administraciji predsjednika Xi Jinpinga. 

Nakon apela Meng, ministarstvo javne sigurnosti priopćilo je da je on istraživan u skladu sa zakonom zbog podmićivanja i ostalih kaznenih djela. Interpol je priopćio da nije unaprijed bio obaviješten o istrazi, dok je francuska policija pokrenula istragu njegovog neobjašnjivog nestanka. 

Interpol je kasnije priopćio da je Meng podnio ostavku s predsjedničkog položaja. 

Grupe za ljudska prava kritizirale su Mengovo imenovanje  2016. ukazujući na nedostatak transparentnosti u kineskom pravnom sustavu i na mogućnost da Meng koristi svoju poziciju protiv političkih protivnika Pekinga. 

On je među brojnim visokorangiranim dužnosnicima koji su zahvaćeni Xijevom sveobuhvatnom kampanjom protiv korupcije i navodne nelojalnosti, prenosi Associated Press.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close