Pratite

Bešlić 'uskočio' vijećnicima, zapelo zbog Statuta na dnevnom redu

Nakon održanih izbora, Mostar je dobio Gradsko vijeće pred kojim je mnogo posla... Glavno će biti izabrati novog gradonačelnika
Vijesti / Politika | 05. 02. 2021. u 12:53 Bljesak.info
Gradsko vijece Grada Mostara Live Stream

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj gradskoj Vijećnici počela je konstituirajuća sjednica novoga Gradskog vijeća. Prijenos je, napominjemo, osiguralo Vijeće.

Na njoj će se, prema predloženom dnevnom redu, nakon zakletve, birati predsjedatelj Gradskog vijeća a jedna od točki dnevnog reda je i izbor gradonačelnika.

Foto: Bljesak.info / Vijećnici u klupama

Uoči sjednice, još uvijek aktualni gradonačelnik Ljubo Bešlić nije želio govoriti za medije, a ako je suditi po stavovima stranaka, njegov nasljednik neće se izabrati tako lako.

U  utrci su za sada Irma Baralija iz Naše stranke, Mario Kordić ispred HDZ-a BiH te Zlatko Guzin ispred Koalicije za Mostar.

Foto: Bljesak.info / 

Sjednicu je otvorio najstariji među vijećnicima 82-ogodišnji Tomislav Primorac (HDZ BiH) koji je rekao kako su vijećnici napokon u Vijećnici, ali se i nije baš snašao u svojoj ulozi pa su mu vijećnici priskakali u pomoć.

U pismu Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, koje je pročitano vijećnicima, navedeno je kako je riječ o povijesnoj sjednici.

''Građani od vas očekuju da svoju dužnost obnašate savjesno'', poručio je Inzko i dodao kako se Mostar suočava s brojnim izazovima te da zadatak pred vijećnicima nije jednostavan.

Ustanovljeno je kako vijećnica Naše stranke Boška Ćavar nije nazočna sjednici zbog zdravstvenih razloga. Naime, vijećnica je pozitivna na Covid-19.

Verifikacija mandata vijećnica i izvješće o ovjeri mandata, bit će prva točka dnevnog reda. Svečana prisega bit će druga točka, treća konstituiranje klubova konstitutivnih naroda, četvrta točka izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća i izbor gradonačelnika.

Arman Zalihić iz SDP-a BiH, predližio je da se i Statut nađe kao točka dnevnog reda. 

Zalihić je predložio usvajanje statuta, prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta poslovnika Gradskog vijeća. Po postojećem Statutu i poslovniku samo konstitutivni narodi mogu formirati klub i biti birani na vodeće funkcije Vijeća.

Adil Šuta iz SDA predložio je da se osiguraju uvjeti da sjednice budu javne i dostupne javnosti.

''Smatram da imamo javni prijenos svih sjednica'', rekao je.

Foto: Bljesak.info / Novinari u Vijećnici

Odgovoreno mu je kako javnost ima pristup javnom prijenosu sjednicama. Za to vrijeme, kolege novinari sjede u drugoj prostoriji Vijećnice.

Radmila Komadina, vijećnica HDZ-a BiH, je rekla kako podržava prijedlog da se rasprava o statutu uvrsti u dnevni red.

Slaven Bevanda, vijećnik Hrvatske republikanske stranke, rekao je kako se ne slažu s prijedlogom Zalihića jer se radi o konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća jer se, između ostalog, nisu formirala tijela koja bi trebala prihvatiti statut i jer nema pismenog materijala o Statutu da bi ga se moglo uvrstiti u dnevni red.

Salem Marić vijećnik SDA, rekao je kako se nada da će Bešliću malo laknuti jer ima sada Gradsko vijeće ali da neće dugo čekati na svojeg nasljednika.

Dao je prijedlog da se točka o Statutu stavi na glasovanje te da, ako se ne usvoji da se nađe na prvoj sljedećoj sjednici.

No, tijekom rasprave o glasovanju došlo je do nesporazuma kako glasovati, što predložiti pa je i Ljubo Bešlić priskočio u pomoć rekavši kako se preskaču točke dnevnog reda te da se ne može nešto mijenjati ako nije usvojeno. 

Potom je uslijedila rasprava kako treba podnijeti prijedlog i kako ga se treba prihvatiti i jesu li vijećnici spremni usvajati Statut u ovome trenutku.

Zalihićev prijedlog dat je na glasovanje te nije prošao jer nije bilo dvotrećinske većine pa će se Statut naći na sljedećoj sjednici.

Zalihićev prijedlog dat je na glasovanje te nije prošao jer nije bilo dvotrećinske većine pa će se Statut naći na sljedećoj sjednici.

Ranije predloženi dnevni red je usvojen, a vijećnici su verificirali svoj mandat, prisegnuli i potpisali svečanu prisegu.

Kopirati
Drag cursor here to close