Povijesni dan

Vrpce i filmovi: Vijećnica je 9 godina čekala ovaj petak

Film je nekome 'puk'o' pa su počela prepucavanja i oko spomenika ispred objekta. Svatko je tako furao svoj film i stavljao spomenike kako kome paše, bez ikakvih dogovora i kompromisa. Ni oko spomenika se 'gospoda' nije mogla dogovoriti.
Vijesti / Flash | 03. 02. 2021. u 11:34 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnja škola, vrpca, paljevina, nerazjašnjena pucnjava, spomenik za koje nitko ne zna kako je niknuo ni kako je uništen, svađe, kamere koje 'snimaju svoj film' i nepostojeće Gradsko vijeće Mostara – sve su to sinonimi za zgradu gradske Vijećnice u gradu na Neretvi.

Ali petak, 5. veljače 2021. trebao bi biti povijesni dan za građane Mostara i ovu građevinu. Tog dana će se održati konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara, koju će voditi Tomislav Primorac kao najstariji vijećnik i bit će to prvi put da vijećnici sjedaju u Vijećnicu.

Svečanost, pucnjava i eksplozija

Sjednica će biti održana u 'novoj' gradskoj Vijećnici, koja je svečano otvorena prije skoro 9 godina. Točnije, 26. ožujka 2012. u podne.

Vrpca, svečanost – Ljubo Bešlić kao dugogodišnji gradonačelnik i oduševljenje građevinom koja prvotno izgrađena za vrijeme Austrougarske, na prijelazu između 19. i 20. stoljeća, točnije 1900. - dvije godine poslije susjedne i mnogo poznatije zgrade Gimnazije. Ali to je onaj ružičasti dio priče, za sve ono što će tek uslijediti.

Osim što nije imao tko zasjedati u Vijećnici, jer ptice na grani znaju da je Mostar godinama bio 'grad slučaj' bez Gradskog vijeća – brojne su vijesti iz crne kronike obilježile sve ono što se veže uz ovu građevinu. Da ne bude sve crno, bilo je i onih svijetlih momenata – a to su vjenčanja u Vijećnici. Eto nešto 'bijelo' u bukvanom smislu.

Nakon te ceremonije otvaranja upriličena je i svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj nisu nazočili vijećnici iz Kluba Bošnjaka zbog, kako su naveli, ''postavljenja spomen-obilježja koje sadrži nacionalne i vjerske simbole samo jednog naroda – hrvatskog'' ispred Vijećnice.

No, prije priče o spomenicima koji su postali kamen spoticanja, dogodila se pucnjava. I to dva dana nakon otvaranja. Navodno, nepoznate osobe su ispalile pet hitaca kalibra 9 mm na Vijećnicu i to je prvi incident u moru njih koji će se događati oko ove građevine.

Kako je tada za Bljesak.info potvrđeno iz PU Mostar, na mjestu događaja pronađeno je 5 čahura kalibra 9mm, a počinitelji su se udaljili u pravcu Musale. Na Vijećnici je primijećeno manje oštećenje.

Istraga je utvrdila kako kamere na zgradi snimaju ''neki svoj film''. Možete zaključiti kakav film, odnosno 'ima li filma uopće'. 

Kome je puk'o film?

No, film je nekome 'pukao' pa su počela prepucavanja i oko spomenika ispred objekta. Svatko je tako furao svoj film i stavljao spomenike kako kome paše, bez ikakvih dogovora i kompromisa. Ni oko spomenika se 'gospoda' nije mogla dogovoriti, a kako li će tek u petak (5. veljače 2021.) oko sjedanja u udobne fotelje i izbora gradonačelnika. Tko će s kim. Tko je što kome obećao. Taj cirkus tek nam predstoji.

Ali vratimo se na priču oko spomenika.

Naime, dva spomenika pripadnicima HVO-a i Armije BiH, postavljenim oko novoizgrađene mostarske Gradske vijećnice, postali su kamen spoticanja i tada povod za novo izazivanje napetosti u gradu na Neretvi. Kao da je napetost ikad prestala.

''Mi smo još 1996., podigli spomen-križ osmorici pripadnika HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane), kazao je tada predsjednik Udruge hrvatskih branitelja ''Zavjet'' Franjo Cvitković za DW. No, kada se prostor oko ruševina zgrade Treće osnovne škole očistio i objekt počeo uređivati u Gradsku vijećnicu, ukazao se križ. Kako su bošnjački vijećnici zbog toga negodovali i tražili njegovo uklanjanje, udruga ''Zavjet'' odlučila je umjesto križa napraviti spomenik u obliku stećka, rad akedemskog slikara Andreja Gvozdena. Cvitković je tada rekao i kako su za postavljanje tog spomenika na travnjaku kod Gradske vijećnice, zatražili i dobili dozvolu Gradskog odjela za urbanizam.

No, bošnjački vijećnici time nisu bili zadovoljni. Kako ''stećak'' nije uklonjen, dvadeset dana kasnije ispred Gradske vijećnice, bez dozvole gradskog Odjela za urbanizam, osvanuo je drugi spomenik - u obliku ljiljana - pripadnicima Armije BiH.

Istraga je pokazala: NIŠTA

Tada, predsjednik Kluba vijećnika bošnjačke stranke SDA Adil Šuta smatrao je kako je rješenje da oba spomenika ostanu gdje jesu, ili da se umjesto njih, ili pored njih, podigne još i spomenik svim žrtvama rata u Mostaru. Njegov kolega, tada dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara iz HDZ BiH Danijel Vidović nije bio protiv podizanja spomenika svim stradalim u Mostaru, ali na nekoj drugoj lokaciji, jer, ispred Gradske vijećnice, više nema prostora – rekao je u svibnju 2012. za DW.

A onda je uslijedila eksplozija.

Naime, točno devet mjeseci od postavljanja spomenika u obliku ljiljana, 14. siječnja 2013. godine oko dva sata poslije ponoći eksplodirala je eksplozivna naprava ispod spomen–obilježja pripadnika Armije RBiH i značajno ga oštetila. Posljedice eksplozije su i dalje vidljive. A istraga je pokazala – pretpostavljate – veliko ništa.

Uostalom što 'naše' istrage ikad pokažu, ukoliko se uopće i vode – obzirom da se većina ovakvih i sličnih slučajeva završi naredbom o obustavi istrage. Jednostavno je, nema dokaza – rečenica koju čujete svako malo. Kamere 'snimaju svoj film', nerazjašnjene okolnosti, istraga nije ništa pokazala, nepoznati počinitelji – na to se svode zaključci. Spomenička kriza pokazat će i da je dvorište oko Vijećnice još uvijek školsko pa se povjerenstvo nije smjelo petljati u to. Valjda će novo Vijeće neke stvari otpetljati.

Ipak, ovo nije zaključak priče o oštećenjima zgrade Vijećnice.

U veljači 2014. dogodio se masovni prosvjed u kojem su zapaljene i oštećene mnoge zgrade vlasti u Mostaru.

Nekome je dogorjelo

Tako su zapaljene su i demolirane zgrade mostarske gradske Vijećnice, gradske Uprave, Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije te središnjice HDZ-a i SDA u Mostaru.

Izvori nepravde, nezadovoljstva, nerada, korupcije, nepotizma, kriminala, nebrige i čega sve ne – rekli bi mnogi. Opet je nekome 'puk'o film'. Tada većem broju njih. Jer nisu prosvjedi bili samo u Mostaru, nego i u ostalim dijelovima BiH. Većina se sigurno sjeća sličnih događanja i u Sarajevu, tog 7. veljače. Kratko i jasno mnogima je dogorjelo, pa je počelo da gori.

Zapaljena zgrada SDA, gori HDZ, zapaljena Vijećnica – to su bile vijesti koje su pristizale iz minute u minutu u Mostaru. Na Vijećnici su razbijena i stakla, te je pretrpjela značajna oštećenja.

Nakon te 2014., nije više bilo pucanja, eksplozija i nereda tolikih razmjera. Ali nije bilo ni Gradskog vijeća. Za dva dana će pak sjesti i cirkus će opet početi. Bar tome govore u prilog dosadašnja događanja nakon izbora u Mostaru.

Kakve li će sve rasprave, riječi, prijedloge, slaganja i neslaganja 'pamtiti' zidovi Vijećnice ostaje da se vidi. Ne zaboravite i da je u te zidove uloženo oko 3,7 milijuna maraka, od čega je 3 milijuna dala Vlada Federacije BiH, 120.000 GAP, a ostatak Grad Mostar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close