Danas kada postajem...

Evo na što će se zakleti mostarski vijećnici

Novoizabrani vijećnici položit će zakletvu na prvoj sjednici. Nakon toga, prionut će na posao kojeg će biti puno. Pitanje je samo hoće li pri poslovima odzvanjati tekst zakletve u njihovim ušima.
Vijesti / Politika | 04. 02. 2021. u 12:22 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Obvezujem se da ću povjerenu dužnost vijećnika obavljati savjesno i odgovorno, da ću se pridržavati Ustava i zakona, kao i Statuta i drugih akata ovog Vijeća, da ću se zalagati za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda, jednakopravnost naroda i građana i daljnji razvoj demokracije u najboljem interesu svih stanovnika Grada Mostara, te da ću predano obavljati povjerene zadatke u cilju razvoja i napretka Grada Mostara, Hercegovačko-neretvanske županije, Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine u cijelosti'', tekst je zakletve koju će novi mostarski gradski vijećnici položiti na konstituirajućoj sjednici.

Nedavno je na izložbi o povijesti Mostara predstavljena i zakletva koju su vijećnici polagali 1890. godine.

''Ja se obvezujem čašću i savješću, da ću vjerno, savjesno i nesebično, u interesu vlade, zemlje i grada Mostara ispunjavati dužnosti, koje meni kao općinskom vijećniku grada Mostara prinalaže. Tako mi bog pomogao'', zaklinjali su se u prošlosti vijećnici.

Na prvoj konstituirajućoj sjednici na dnevnom redu bi se trebala naći verifikacija mandata vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, izvješće Izbornog povjerenstva Grada Mostara o ovjeri mandata osobama koje su dobile vijećnički mandat te davanje i potpisivanje svečane prisege. Uz to, na dnevnom redu naći će se i utemeljenje Klubova konstitutivnih naroda te izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća.

Kao peta točka dnevnog reda naveden je i izbor gradonačelnika, no nerealno je očekivati da će prva sjednica donijeti i ime koje će obnašati gradonačelničku dužnost.

S druge strane, neke su stranke najavile i mogućnost da se na dnevnom redu nađe i Statut, ali bi njega prije toga moralo ''pročešljati'' povjerenstvo sačinjeno od vijećnika.

Kopirati
Drag cursor here to close