Ruke

Usvojen zakon: Mostar će birati!

Zastupnički dom državnog parlamenta sinoć je, po hitnom postupku, usvojio predloženi zakon.
Vijesti / Politika | 08. 07. 2020. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Podsjetimo, Zastupnički dom državnog parlamenta sinoć je, po hitnom postupku, usvojio predloženi zakon.

Uskoro opširnije…

Za izmjene Izbornog zakona glasovalo je 13 izaslanika, protiv je bio jedan, dok suzdržanih nije bilo. Dom naroda usvojio je zaključke SNSD-a kojima se od Hercegovačkog-neretvanskog, Posvaskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, gdje Srbi još nisu konstitutivni, traži da do dana provođenja lokalnih izbora usvoje izmjene ustava radi osiguranja konstitutivnosti svih naroda na toj teritoriji.

Izaslanik iz reda hrvatskog naroda Zlatko Miletić je istaknuo da ima ozbiljne zamjerke na sadržaju izmjena Izbornog zakona, čestitajući liderima HDZ-a i SDA Draganu Čovići i Bakiru Izetbegoviću da su došlo do dogovora koji će omogućiti da do kraja kalendarske godine budu provedeni lokalni izbori u Mostaru.

"Molim Izetbegovića i Čovića da idući put u pregovore uključe i predstavnike srpskog naroda. Grad Mostar koliko god da je bošnjački i hrvatski toliko je i srpski. Da vam ne spominjem imena poznatih Srba od pjesnika, glazbenika, pisaca, sportaša koji su pronijeli dobar glas o tom gradu širom svijeta", rekao je Miletić.

On je zatražio da prilikom izrade Statuta Mostara i Srbi, ali i drugi građani imaju jednak tretman, kako se sutra opet ne bi bilo nedoumica je li taj akt u skladu sa Ustavom ili ne.

Izaslanik Denis Bećirović rekao je da je i protiv hitnog postupka i protiv Prijedloga zakona jer smatra da je to politički model koji se zavodi u Mostaru.

"Protiv sam političkog recepta koji je na sceni i političkog pristupa ovoj problematici. Nije u redu da dvije političke stranke odlučuju o ovom problemu i mi ovdje djelujemo kao protočni bojler", rekao je Bećirović.

Rekao je kako Mostar pripada i treba da pripada svim narodima tog grada, te da svaki dobronamjeran političar teži k multietničkom Mostaru, kao i da se to ne može parcijalno rješavati.

"Mislim da treba zaštiti prava Srba u Mostaru kao što treba zaštiti prava i Srba i Hrvata i Bošnjaka na teritoriji cijele BiH", kaže Bećirović.

Izaslanik Dragan Čović je istakao da se pored nadmudrivanja mora držati Daytonskog sporazuma do kraja, jer je taj akt definirao BiH kao zajednicu tri konstitutivna naroda koji u njoj žive.

"Najvažnije je da dobijemo mogućnost da izbori u Mostaru budu održani zajedno sa izborima u cijeloj BiH", poručio je Čović, rekavši da će do kraja sljedećeg tjedna biti usvojen i proračun BiH za ovu godinu na oba doma parlamenta BiH. Poručio je kako je ovo šansa da Mostar ima svoje vijeće i gradonačelnika, te da je ovo mogućnost da, između ostalog, Koridor Vc prođe kroz Mostar.

Tijekom diskusije Bakir Izetbegović je naveo da bi danas trebalo biti svečano raspoloženje.

"Ne mislim da će u Mostaru zadugo biti savršenog rješenja, ali način na koji je postignut i sam sadržaj je dobar. Stvari ćemo pomicati naprijed i ovo je moment kada to činimo. Nadam se da ćemo jednog dana imati direktne izbore gradonačelnika Mostara i da neće trebati nikakve kvote i zaštitni mehanizmi", rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close