Kampanje

Čeka li BiH kaotično predizborno ljeto?

''15. studeni je daleko, nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi, ali treba učiniti sve da se izbori održe.''
Vijesti / Politika | 04. 07. 2020. u 19:20 Bljesak.info
Čeka li BiH kaotično predizborno ljeto?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz SIP BiH upozorenje zbog neusvajanja proračuna koje uvjetuje i financiranje lokalnih izbora. Poručuju: ''Situacija je alarmantna, izborni proces u BiH ozbiljno je ugrožen''. Istekao je i rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za sudjelovanje na Lokalnim izborima, a predizborna kampanja već se osjeti, iako je 15. studeni daleko.

Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini nikada nije ni prestala, jer svake dvije godine imamo izbore. Poznata je i politička retorika, dok vrela pitanja čekaju na usvajanje u državnom parlamentu među kojima je i proračun koji još nije usvojen.

''15. studeni je daleko, nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi, ali treba učiniti sve da se izbori održe 15. studenog. Ja bi želio da ova predizborna kampanja makar koliko-toliko smanjiti onu nekorektnu kampanju, da ne bi rekao prljavu i da će se baviti životnim pitanjim građana BiH a ne visokom politikom'', ističe Vehid Šehić iz Koalicije ''Pod lupom''.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da ova predizborna kampanja neće biti ništa drugačija u odnosu na prijašnje.

''Nije ništa drugačija u odnosu na kampanje koje svaki put iznova doživljavamo. Puna je niskih udaraca političkih previranja. Vidimo na primjeru grupiranja oko Mostara i Srebrenice da unatoč tome što se radi o lokalnim izborima opet se radi o zbijanju nacionalnih redova'', naglašava Topić.

Predizbornu kampanju posebno prate Mostarci, jer su dočekali da glasaju nakon 12 godina. Nezadovoljni su predloženim modelom lidera SDA i HDZ-a koji stavlja pečat na dvoetničku podjelu grada na Neretvi.

''Ne dogodi li se izglasavanje promjene izbornog zakona u bh. parlamentu građani Mostara bi vrlo lako mogli ostati na čekanju i sljedeće četiri godine. S druge strane, i usvoji li se to rješenje u vezi s Mostarom, neće se ništa specijalno, ruku na srce događati, etnonacionalisti u ovoj zemlji, već su dovoljno učinili da izazovu novu homogenizaciju'', kaže sociolog Slavo Kukić.

Naizgled jednostavno pitanje u bh. političkoj paraksi pokazalo se kao neriješiv problem. Model glasanja koji ojačava etničko a slabi građansko, nije dobar, smatraju Sarajlije. Nije dobro ni što vjerujemo političkoj demagogiji pa godinama biramo iste.

Previranja na političkoj sceni već nagovještavaju kaotično predizborno ljeto dok SIP BiH  poziva nadležne donositelje odluka u BiH da se u zakonom utvrđenom roku osiguraju financijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora. Iz SIP-a upozoravaju da je realizacija izbornih aktivnosti dovedena u pitanje, a jedna od tih aktivnosti je izlaganje i tiskanje privremenih biračkih spiskova, čiji su pakovanje i distribucija trebali početi sutra, no ta aktivnost kako su priopćili, neće biti realizovana na vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close