Brisanje s trga

Uklonjena šaka s Davidovog trga

Dragičević je lišen slobode, zbog sumnje da je, kako je priopćeno, izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.
Vijesti / Politika | 25. 12. 2018. u 14:07 Bljesak /F

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S Trga Krajine u Banja Luci danas je uklonjena drvena šaka, simbol otpora, koju su ranije postavili članovi grupe ''Pravda za Davida'', kao i fotografije Davida Dragičevića, svijeće i cvijeće.

Prisutni građani na trgu ošto su negodovali zbog uklanjavanja tzv. ''Davidivog srca''.

To je bilo zborno mjesto za okupljanje građana i članova ''Grupe pravda za Davida'', na koje su i danas došli nezadovoljni zbog privođenja Davidovog oca Davora Dragičevića, u čijoj obiteljskoj kući je obavljen i policijski pretres.

Prethodno je uklonjen i automobil Davora Dragičevića, kojeg je parkirao na glavnom banjalučkom trgu, gdje su se već osam mjeseci okupljali građani, iako ti skupovi nikada nisu službeno odobreni.

Dragičević je lišen slobode, zbog sumnje da je, kako je priopćeno, izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Lišenje slobode usljedilo je nakon što se nije odazvao u vrijeme kada je uskladu sa zakonom pozvan u službene prostorije radi ispitivanja na okolnosti za koje se sumnjiči.

Prilikom lišenja slobode policijski službenici su primijenili sredstva sile.

''Zbog činjenja prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju te dokumentiranja krivičnog djela određene osobe su dovedena u službene prostorije'', dodali su iz policije.

Istodobno, Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini duboko su zabrinuti povodom situacije u Banja Luci.

''Zatražili smo od Ministarstva za unutrašnje poslove hitno objašnjenje trenutnih uhićenja različitih osoba povezanih s pokretom 'Pravda za Davida', uključujući i Davora Dragičevića kao i opozicijske političare. Budno pratimo razvoj situacije u Banja Luci i apeliramo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja'', priopćeno je iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Današnji razvoj događaja u Banja Luci, kako se dodaje, šalje negativnu i alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH.

''I dalje ćemo budno nastaviti pratiti razvoj događaja i pozivamo sve na smirenost i suzdržavanje od nasilja'', navode iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Inače, veleposlanik Wigemark i veleposlanici zemalja članica Europske unije u BiH nedavno su se sreli s Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem, roditeljima koji traže istinnu o smrtima svoje djece.

Davidovo srce

Članovi grupe "Pravda za Davida” napravili su improvizovano “Davidovo srce”, nakon što je prvobitno uklonjeno s glavnog banjalučkog trga.

Na trgu, na kojem su jake policijske snage, postavili su svijeće u obliku srca te majice s fotografijama Davidovog lika.

Kopirati
Drag cursor here to close