Trusina – Četvrt stoljeća od zločina
Zločin se dogodio u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene "Zulfikar".

Trusina – Četvrt stoljeća od zločina

Vijesti / Politika | 16. 04. 2018. u 10:28 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u Trusini, u ponedjeljak je obilježena 25. godišnjica od ratnog zločina u tom selu kod Konjica kada su pripadnici Armije RBiH upali u selo i ubili 22 Hrvata, od čega 18 civila te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Bljesak.info / Trusina

Zločin se dogodio u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene "Zulfikar".

Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina zatvora i Rasema Handanović, koja je po priznanju krivnje osuđena na pet i pol godina zatvora.

Bljesak.info / Trusina



Sud BiH je zbog ovog zločina izrekao i presudu od 15 godina Nihadu Bojadžiću, Nedžad Hodžić je osuđen na 12, a Mensur Memić na deset godina.

Bljesak.info / Trusina

Dževad Salčin i Senad Hakalović pravosnažno su oslobođeni odgovornosti za zločine.

Postupak protiv Zulfikara Ališpage odvojen je u ovom predmetu zbog njegove bolesti.

Bljesak.info / Trusina

 

U znak sjećanja na žrtve zločina vijence je položilo izaslanstvo obitelji ubijenih Hrvata Trusine, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, predvođeno predsjednikom Federacije BiH Marinkom Ćavarom, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici Ministarstva obrane BiH, Oružanih snaga BiH te općinska izaslanstva Konjica i Prozor-Rame.

Predsjednica Udruge poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic Dragica Tomić kazala je kako su se okupili u Trusini, na godišnjicu zločin, kako se nevine žrtve ne bi zaboravile.

''U isto vrijeme, ovo je i opomena za buduće generacije da se ovakvo zlo nikad i nigdje ne ponovi'', istaknula je Tomić.

Foto: Bljesak.info / Izaslanstvo u Trusini

Na poziv Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic, a u organizaciji Centra za nenasilnu akciju, komemoraciji u Trusini ove godine nazočili su ratni veterani Armije BiH, HVO, HV-a, JNA, VJ i VRS-a.

''Ovdje smo, prije svega, da izrazimo solidarnost sa žrtvama i da poručimo nadležnim institucijama da ratni zločini moraju biti procesuirani'', kazao je Amer Delić, veteran Armije BiH i aktivist Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Podsjetio je da od 2008. godine Centra za nenasilnu akciju organizira posjet veterana stratištima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

''Tu smo da pošaljemo poruku mira. Mi koji smo nekad ratovali sada promičemo ideju nenasilja i suživot na ovim prostorima'', dodao je Delić.

Nakon komemoracije misu je na mjesnom groblju predvodio biskup Pero Sudar.

Kopirati
Drag cursor here to close