Na Kovačima

Izetbegović: Armija BiH je pobjednik

''Armija RBiH se oduprla daleko moćnijem, brutalnom agresoru, izvukla remi u toj borbi i definitivno je moralni pobjednik'', naglasio je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 12. 04. 2018. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila velika po broju boraca, ali je sasvim sigurno jedna od velikih vojski u historiji ratovanja, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović s groblja Kovači u Sarajevu.

Izetbegović  je danas odao počast i položio cvijeće poginulim borcima Armije RBiH u povodu obilježavanja 13. godišnjice 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice Armije RBiH.

''Armija RBiH se oduprla daleko moćnijem, brutalnom agresoru, izvukla remi u toj borbi i definitivno je moralni pobjednik'', naglasio je Izetbegović.

Istaknuo je da su šehidi i poginuli borci dali svoje živote da Bosne i Hercegovine bude.

''Iako se BiH ne razvija onom brzinom kako mi želimo, i kako su oni željeli, nje ima i razvija se. Treba pogledati kako se ovdje živjelo prije deceniju i dvije, mi smo faktični pred ulazom u integracije koje nam jamče stabilnost i perspektivu'', rekao je Izetbegović.

Video: Izetbegović: Armija RBiH jedna od velikih vojski u historiji ratovanja

Naveo je da se nema načina da se dovoljno uzvrati ljudima koji su se borili za BiH, ali da stoji činjenica da nema države na svijetu koja toliko izdvaja sredstava iz proračuna za brigu o braniteljima.

''Bilo je ratova diljem svijeta, nigdje se na svijetu ne izdvaja toliko sredstava, po glavi stanovnika, kao u Federaciji BiH. To je svakog radnog dana 2,6 milijuna KM, naše gospodarstvo treba toliko izdvojiti za te ljude'', kazao je Izetbegović.

Također, naglasio je da unutar tih sredstava ima prostora da budu pravičnije raspoređena, ali da se ne smije i neće desiti da borac Armije RBiH onemoća, a da nema primanja.

''Mora dobiti mirovinu, mora se država pobrinuti o čovjeku koji je, na primjer, stariji od 60 godina i mi ćemo to sigurno uraditi'', poručio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close