Igranje činjenicama

SDA dijeli lekcije: Armija BiH je sprječavala zločine

SDA ističe da su izjave dužnosnika Republike Srpske i Srbije "manifestacija  politike  koja ima za  cilj da se izjednači agresor i žrtva
Vijesti / Politika | 10. 10. 2017. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila poziv dužnosnika iz Republike Srpske na čelu s Miloradom Dodikom da se kadrovi srpskog naroda povuku iz  pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

SDA je u priopćenju navela kako smatra da je to poziv na flagrantno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i svjesnu destabilizaciju prilika u zemlji.


''Toga moraju biti svjesni i dužnosnici koji daju takve izjave, jer ako dođe u pitanje Daytonski mirovni sporazum onda će biti dovedeno u pitanje sve što je njime prihvaćeno, uključujući i entitete koji su nastali u Daytonu. Sud i Tužiteljstvo BiH, kao i ostale pravosudne institucije u BiH moraju raditi svoj posao isključivo na osnovu ustava i zakona, na bazi utvrđenih činjenica i provedenih dokaza. Svatko tko je počinio ratni zločin mora odgovarati bez izuzetka'', ističe se u priopćenju iz SDA.

Također iz te stranke smatraju da nije moguće na osnovu  političke, medijske  i svake druge harange isposlovati sudsku presudu za ratne zločine.

''Nije moguće praviti vještačke balanse u suđenjima za ratne zločine, jer nije bilo balansa ni u izvršenju ratnih zločina. Snage koje su vršile agresiju na međunarodno priznatu državu diljem Bosne i Hercegovine su sustavno počinile masovne zločine i genocid i to je bila metoda u izvršenju agresije. Armija RBiH je branila BiH od agresije i sustavno je sprječavala i sankcionirala zločine'', kaže se u priopćenju SDA.

SDA ističe da su jučerašnje izjave dužnosnika entiteta RS i Srbije "manifestacija  politike  koja ima za  cilj da se izjednači agresor i žrtva i revidiraju povijesne činjenice, unatoč  brojnim rezolucijama UN-a i presudama Međunarodnog suda pravde, Haaškog krivičnog tribunala i Suda BiH".

''Takvi pokušaji nikada neće proći. Jedino se istinom i pravdom i suočavanjem s činjenicama o ratu u BiH može izgrađivati povjerenje i napredak BiH i cijele regije'', navodi SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close