Dodikovanje

Trumpov spas i smrtna presuda za BiH

Dodik je podsjetio da je od izbora za predsjednika podržavao Trumpa, dok je ''u federalnom Sarajevu dana podrška Hillary Clinton''...
Vijesti / Politika | 16. 01. 2020. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da bi izmjena Daytonskog sporazuma, o čemu su prema pisanju tjednika Nacional razgovarali izabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan
, bila smrtna presuda za BiH.

Dodik je rekao da je Daytonski sporazum stvorio BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Razvaljeni sporazum

"Međunarodna zajednica je, putem visokog predstavnika, učinila sve da razvali Daytonski sporazum i on je u velikoj mjeri degradiran. Bonnske ovlasti nisu zakonite, niti u skladu s Daytonom, a visoki predstavnici su učinili sve da krše ovaj sporazum i devastirali su ga uzurpirajući prava i bespravno prenoseći nadležnosti na razinu BiH", naveo je Dodik.

Ocijenio je kako su u zabludi oni koji žele na nekom međunarodnom forumu pokušati mijenjati Daytonski sporazum.

"Ukoliko se taj posao stavi na međunarodnu zajednicu mislim da bi to bila smrtna presuda za BiH", poručio je.

Dodik je danas u Sarajevu rekao i kako američki predsjednik Donald Trump može pomoći BiH na način da se omogući narodima u BiH da se oni dogovore, bez intervencije međunarodnih faktora.

"Trump je nekoliko puta govorio da treba jačati suverenitet država i da se Amerika neće miješati u unutarnje stvari", rekao je Dodik novinarima, odgovarajući na pitanje očekuje li nakon čestitke koju je dobio od Trumpa novu američku politiku prema BiH.

Ne prolazi unitarna BiH

Dodik je podsjetio da je američka politika u početku bila korektna, s podrškom Daytonu i BiH sastavljenoj od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a onda se to izvitoperilo kroz pritiske administracije da se pruži kriminalna podrška visokom predstavniku da mijenja Daytonski sporazum.

Video: Dodik: Međunarodna zajednica učinila sve da razvali dejtonski sporazum

"To nije na čast SAD. Vidimo da, bez obzira na njihove želje da BiH naprave unitarnom zemljom, to nije prošlo kao koncept", rekao je Dodik novinarima na božićnom prijemu koji je upriličio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Dodik je podsjetio da je od izbora za predsjednika podržavao Trumpa, dok je ''u federalnom Sarajevu dana podrška Hillary Clinton'', poručivši da svi Srbi u Americi koji imaju pravo glasa trebaju podržati izbor Trumpa i za drugi mandat.

Lideri u BiH

Na pitanje zašto u BiH nisu dolazili regionalni lideri i hoće li poziv dobiti novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, Dodik je rekao da BiH proizvodi više problema nego što može da ih riješi i to je "vjerojatno dosadilo ovim regionalnim liderima".

Dodik je podsjetio da su u BiH dolazili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, a ne zna zašto neki regionalni lideri nisu dolazili.

"Čestitam Milanoviću. Da li će doći u BiH ili ne to je njegova stvar, a ja nemam ništa protiv da dođe", naglasio je Dodik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close