Sarajevo

Džaferović: Srbija nije garant Daytonskog mirovnog sporazuma, već potpisnica

Napominje da je Ustav Bosne i Hercegovine jedini zaštitnik ove zemlje, svih njenih dijelova i naroda, i da to ne mogu biti druge države.
Vijesti / Flash | 25. 12. 2019. u 17:10 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strategija obrane i nacionalne sigurnosti Republike Srbije predstavlja grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ocijenio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

''Proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za sigurnosti i obranu Republike Srbije predstavlja izraz agresivne politike prema Bosni i Hercegovini. Entitet Republika Srpska je dio suverene države Bosne i Hercegovine i nije samo entitet srpskog naroda, nego i bošnjačkog i hrvatskog i svih drugih naroda koji tamo žive, kao uostalom i cijela Bosna i Hercegovina'', ističe Džaferović, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Napominje da je Ustav Bosne i Hercegovine jedini zaštitnik ove zemlje, svih njenih dijelova i naroda, i da to ne mogu biti druge države, a pogotovo ne one koje su zbog sudjelovanja u agresiji na Bosnu i Hercegovinu potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma.

''Ustavom Bosne i Hercegovine je predviđen način kako njegovog funkcioniranja, tako i eventualnih izmjena. Tu nema i nikada neće biti mjesta za druge države. To je pitanje samo Bosne i Hercegovine i nas koji u njoj živimo'', rekao je Džaferović.

Imajući u vidu razne teze koje u posljednje vrijeme dolaze iz Srbije o 'zaštiti srpskog naroda gdje god on da živi', zatim 'da Republika Srpska nema vojsku ali je ima srpski narod' i slično, Džaferović dodaje kako se može zaključiti da navedena strategija nije ništa drugo do prepakovana verzija strategije koju je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušao da provede zločinački režim Slobodana Miloševića.

''Još jedanput podsjećam da Republika Srbija nije garant Daytonskog mirovnog sporazuma, već potpisnica s jasno preuzetim obvezama. Ključna obveza je propisana u članu 1. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, gdje je jasno navedeno da se Srbija mora suzdržati od svakog djelovanja uperenog protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti Bosne i Hercegovine'', kazao je Džaferović, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close