Pogrešno tumačenje

SDA: Srbija nije jamac Daytonskog sporazuma

''Srbija nije nikakav garant Dejtona, već je svojim potpisom samo priznala sudjelovanje u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD-om''
Vijesti / Politika | 25. 12. 2019. u 14:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / SDA 

Strategija obrane i nacionalne sigurnsti Srbije, koja je jučer predstavljena u Skupštini te zemlje, ukazuje da Srbija još uvijek pogrešno tumači Daytonski mirovni sporazum - priopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U priopćenju se navodi da tretiranje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kao prioriteta u strategiji nacionalne obrane Srbije, predstavlja očiglednu zamjenu tezu.

''BiH nikada nije ugrožavala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već je upravo bilo suprotno'' - navode iz SDA.

Dodaje se da unutarnji odnosi BiH nisu nikakva prijetnja obrani Srbije, ''te njihovo uvrštavanje u strategiju obrane predstavlja još jedan izraz paternalističkog i agresivnog odnosa Ministarstva obrane Srbije prema BiH''.

''Srbija nije nikakav garant Daytona, već je svojim potpisom samo priznala sudjelovanje u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Daytonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD-om, a pokušaj Ministarstva obrane Srbije da Srbiju svrsta u taj red velikih sila ukazuje samo na nerealne pretenzije zvaničnog Beograda.

Kada se već referira na Daytonski mirovni sporazum, Ministarstvo obrane treba prije svega da u svoje akte uvrsti prvi član Dayjtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obvezana ''da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine'' - navodi se u priopćenju SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close