Čin Praljka odjeknuo svijetom

Praljak glavna vijest svjetskih medija

Čitanje presude i očitovanje Žalbenog vijeća Haaškog sud prate i svjetski mediji.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2017. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čin haškog osuđenika Slobodana Praljka odjeknuo je cijelim svijetom te svi strani mediji pišu o tome kako je u sudnici ICTY-ja tijekom izricanja drugostupanjske presude popio otrov.

BBC je danas pisao kako je rasprava o žalbi za ratne zločine u Haagu suspendirana nakon što je se optuženik otrovao nakon saslušanja presude.

"Osumnjičeni za ratne zločine 'popio otrov' u sudnici", naslov je članka na BBC-ju.


"Čitanje presude u Den Haagu je prekinuto nakon što je osumnjičeni navodno popio otrov nakon što je čuo presudu", piše BBC ispod fotografije Slobodana Praljka.

"Sudac Carmel Agisu je brzo prekinuo ročište u ICTY-ju. Nije odmah potvrđeno je li Praljak uzeo

Vijest o Slobodanu Praljku objavila je i agencija The Associated Press na svom Twitteru.

"PRIJELOMNA VIJEST: Prekinuto UN-ovo izricanje presude nakon što je osumnjičeni rekao da je popio otrov."otrov, kao ni njegov zdravstveni status", piše The Sun.


Isti je događaj prijelomna vijest i na britanskom Independentu.

  / The Independent



Deutsche Welle podsjeća da je Praljak prvobitno okrivljen za uništavanje Starog mosta u Mostaru, ali je danas Žalbeno vijeće naglasilo da je most bio legitimna vojna meta, te da mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina.

"Sedamdesetdvogodišnji Praljak je bio posebno optužen za izdavanje naredbe za uništavanje mosta u Mostaru iz 16. stoljeća, koji je obnovljen 2004. godine", podsjetio je DW.

Vijest o incidentu u sudnici Haaškog suda prenio i ruski RT.

‘Presuda UN-ovog tribunala za ratne zločine protiv šest bosanskih Hrvata prekinuta je nakon incidenta. Jedan od optuženika navodno je uzeo otrov, tvrdi njegov branitelj’, piše njemački Spiegel.

  /Naslovnica Spiegela

ABC News, Washington Post, i ostali svjetski mediji, prenijeli su vijest Associeted Pressa o presudi u slučaju Prlić i ostali.

''Žalbeni sudovi UN-a podupiru 25-godišnju zatvorsku kaznu bivšeg čelnika bosanskih Hrvata osuđenih za zločine u bosanskom ratu'', piše Associeted press.

''Žalbena presuda u predmetu Jadranka Prlića i ostale će zatvoriti dva desetljeća rada Međunarodnog kaznenog suda bivše Jugoslavije. Ova presuda je došla tjedan dana nakon što su suci izrekli trajnu kaznu za bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića. Kako je Hrvatska pod pritiskom da udovolji sudu kao dio uvjeta za prijam za EU, šestorka je predana na suđenje. Današnja presudas će označiti zadnju presudu suda koji se zatvara 31. prosinca.Nove žalbe bit će rješavane novim tribunalom poznatim kao MIKT  u istoj zgradi u Haagu'', piše m24news.com.

Srpski mediji pišu kako je u udruženom zločinačkom poduhvatu sudjelovao i Tuđman.

  / Pisanje srpskih medija


Naime B92 piše kako je sud u Haagu potvrdio postojanje udruženoh hrvatskog zločinačkog poduhvata s viljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

''Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je prethodno žalbu optuženih i potvrdilo zaključak da je udruženi zločinački poduhvat "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske"'', prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close