Mostar

Mostarske udruge i udruženja pratili čitanje presuda u Haagu

Čitanje presude i očitovanje Žalbenog vijeća Haaškog suda pratilo se i u boračkim, odnosno braniteljskim udruženjima.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2017. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Čitanje presude pratili su i u Udruženju logoraša Mostar

Čitanje presude i očitovanje Žalbenog vijeća Haaškog suda pratilo se i u boračkim, odnosno braniteljskim udruženjima.

Uoči izricanja presude šestorici hrvatskih dužnosnika u BiH pred Haaškim tribunalom, u Mostaru su hrvatski branitelji izrazili očekivanje da će šestorka u predmetu "Prlić i ostali" biti oslobođena.

U priopćenju veterana, časnika, dočasnika i vojnika HVO-a Zbornog područja Vitez ističe se kako očekuju oslobađajuću presudu za šestoricu dužnosnika.

"Hrvatska Republika Herceg-Bosna za nas će uvijek ostati častan i pošten politički okvir Hrvata u BiH, a danas je ideal naše slobode u BiH.", kaže se u priopćenju udruga.

"Smatramo kako je potrebno da svi odgovaraju za počinjene ratne zločine i da za žrtve na sve tri strane bude zadovoljena pravda", navedeno je.

U većinski bošnjačkom dijelu grada osvanuli su plakati kojima se očekuje osuđujuća presuda,

''Ima Veleža, ima Starog Mosta, nestale su ustaše k'o i Herceg Bosna'', stoji na plakatima koji su postavljeni po Mostaru uoči presude.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije izvijestili su kako će policija biti u pripravnosti, te su najavili da će reagirati u slučaju da sigurnosne procjene pokažu da je to potrebno.

U žalbenom vijeću, kojemu predsjeda malteški sudac Carmel Agius, su i Kinez Liu Daqun, Talijan Fausto Pocar, Amerikanac Theodor Meron i Južnoafrikanac Bakone Justice Moloto.

Vođe najmalobrojnijeg naroda u BiH nepravomoćno su u svibnju 2013. osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog progona, ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina, počinjenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Foto: Bljesak.info / U Studentskom hotelu Mostar čitanje presude pratili su članovi JOB-a

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Suci su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana Claudea Antonettija, presudili kako im je cilj bio etnički očistiti Bošnjake iz većinski hrvatskog dijela BiH i u slučaju raspada države pripojiti ga Hrvatskoj, prema zločinačkom planu u kojem je sudjelovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i uz njega ministar obrane Gojko Šušak i načelnik glavnog stožera Janko Bobetko. Ročištu nije nazočio Pušić uz odobrenje suda.

Foto: Bljesak.info / Čitanje presude se pratilo i u prostorijama HVIDRA-e Mostar
Kopirati
Drag cursor here to close