Nesporazum oko OHR-a

Principi već 'posvađali' Dodika i Izetbegovića

Nakon što je jučer postignut sporazum SNSD-a, HDZ-a i SDA da za 30 dana bude formiran Vijeće ministara, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da bi niz projekata trebalo da bude deblokirano, među kojima su najvažnije europske integracije.
Vijesti / Flash | 06. 08. 2019. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da su potpisnice Sporazuma o formiranju Vijeća ministara, suglasne da bude ukinut OHR jer se ne može očekivati da se ide u europske integracije, a da se zadrži OHR u kapacitetu i poziciji koju ima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što je jučer postignut sporazum SNSD-a, HDZ-a i SDA da za 30 dana bude formiran Vijeće ministara, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da bi niz projekata trebalo da bude deblokirano, među kojima su najvažnije europske integracije.

”Put k europskim integracijama nije upitan. Mi s novim Vijećem ministara dobivamo novu dinamiku kojom ćemo kod zemalja članica EU u idućem vremenu osigurati suglasnost za to da BiH bude dat status kandidata”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik je istakao da je za Republiku Srpsku ključno pitanje formiranje Vijeća ministara čime bi se "otkočile" sve procedure zaustavljenih važnih infrastrukturnih projekata koji su definirani u Vladi Republike Srpske i upućeni u proceduru.

Podrška Sporazumu

Prema njegovim riječima, SNSD je vodio računa o tome da se očuva bazična ustavna pozicija Republike Srpske i da se očuva konstitutivnost naroda, te da će se prilikom izrade novog Izbornog zakona voditi računa o konstitutivnosti naroda i građana.

”Ustavna koncepcija i ustavni koncept govori o tome da su to konstitutivni narodi i da je ta odluka vezana i za sve druge relevantne zakone”, naveo je Dodik.

Dodik je dao podršku Sporazumu i istakao da nije bilo lako dogovarati i pregovarati.

Izrazio je očekivanje da će novo Vijeće ministara ubrzano raditi na usvajanju novog socijalno-ekonomskog programa, shodno nadležnostima različitih razina vlasti u BiH, dodajući da se iz okvira nadležnosti tih vlasti vidi što tko treba čini kako bi se poboljšali uvjeti za ekonomski rast i razvoj.

"Imamo dosta zastoja i neimenovanje Vijeća ministara bitno je uticalo na to da se bilježi pad domaćeg proizvoda u BiH i pad industrijske proizvodnje, ali i trend u Europi bitno se mogao preduhitriti da smo imali izabrano Vijeće ministara", pojasnio je Dodik.

On je rekao da je učinjeno sve da se sačuva ustavna pozicija Republike Srpske i da izbor novog Vijeća ministara bude na bazi izborne volje koja je pokazana u Republici Srpskoj.

Prilika za Vijeće ministara

Dodik je dodao da očekuje da će neki iz Republike Srpske, shodno svom opozicijskom djelovanju, pokušati da to interpretiraju na drugačiji način, zbog čega je i pisani tekst sporazuma dostavio medijima.

"Što se tiče javnosti u BiH, dio uloženih napora isključivo smo činili na bazi potrebe da se afirmira Ustav koji podrazumijeva činjenicu da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to se vidi u dijelu sporazuma koji govori o europskim i drugim integracijama gdje će se primjenjivati mehanizam koordinacije koji neki u BiH pokušavaju na neki način omalovažavati ili ga ne primjenjivati”, ukazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, za čitavu BiH je važno da je ovim sporazumom stvorena prilika da se formira Vijeće ministara i da se radi na europskim integracijama i daljoj regionalnoj suradnji.

Dodik je rekao kako očekuje podršku javnosti u Republici Srpskoj i na razini BiH da što prije dođe do sprovođenja Sporazuma i to u roku od 30 dana.

”Ako ne bude implementacije, to znači da je BiH u dubokoj ustavnoj krizi i da će doći u pitanje njezin suverenitet, ali i da se mogu očekivati različite političke akcije na različitim razinama u jednoj destabilizirajućoj poziciji", upozorio je Dodik.

Rok od 30 dana

Dodik je poručio da će SNSD blokirati rad svih institucija, ukoliko ovaj sporazum ne bude sproveden u roku od 30 dana.

On je pozvao sve institucije u BiH koje imaju međunarodni karakter da podrže Sporazum, kao i europske dužnosnike. ”Volio bih da na dan formiranja novog Vijeća ministara budu prisutni visoki dužnosnici EU, kako i postoje neke naznake", istakao je Dodik.

On je rekao i da je potvrđena podjela resora koja podrazumijeva da predsjedavajući Vijeća ministara bude iz SNSD-a, a to je Zoran Tegeltija, te da SNSD-u pripadaju ministarstva za komunikacije i transport, za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, te za ljudska prava i izbjeglice na čijem će čelu biti ministar iz reda ostalih iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, HDZ-u pripada Ministarstvo financija i trezora, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo civilnih poslova.

SDA dobila je Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane.

Komentirajući činjenicu da predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić od danas obavlja i izvršnu i zakonodavnu vlast, Dodik je ocijenio da to nije dobra praksa, ali da će, zahvaljujući jučerašnjem Sporazumu, ova dilema biti riješena vrlo skoro, priopćeno je iz SNSD-a.

Izetbeković o Doikovoj izjavi o OHR-u: To nije točno

O detaljima potpisanog Sporazuma tijekom posjete Kantonalnom odboru Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona, govorio je predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

"Napravljen je dobar politički okvir, koji je trasirao šta ćemo raditi iduće tri ili četiri godine. Tu je sadržano sve što je potrebno ovoj zemlji, integracijski procesi, prije svega EU, pa i NATO, pomoć ekonomiji, izgradnja infrastrukture, briga o povratnicima, borba protiv korupcije… Dodik je tražio rok od mjesec dana, pokušat ćemo deblokirati rad Parlamentarne skupštine BiH te početi s formiranjem Vijeće ministara, a paralelno i Vlade FBiH", rekao je Izetbegović u Tuzli.

On je komentirao izjavu Milorada Dodika da "sticanjem kandidatskog statusa u EU prestaje mandat OHR-a”, rekavši da to nije točno i da je za nešto tako ključno ispunjavanje uvjeta pet plus dva, a da konačnu odluku donosi međunarodna zajednica, odnosno Vijeće za provedbu mira (PIC).

"Mi smo kazali da ćemo raditi na tome da ovo postane stabilna zemlja kojoj neće trebati OHR. Mislim da je rok od mjesec dana za formiranje prekratak, ali da sam rok nije ključan, on se može i produžiti, bitno je sve završiti za mjesec ili dva", rekao je Izetbegović.

Na pitanje o aktivaciji MAP-a i ulasku BiH u NATO, predsjednik SDA je rekao da je jučerašnjim Sporazumom rečeno da će se nastaviti suradnja s NATO-om u definiranom okviru.

"Dakle, nema nazad, ali to kretanje može biti intenzivnije ili sporije. Mislim da će ono biti jako usporeno u iduće tri godine. Bitno je zadržati okvir i raditi na onome što je definirano zakonom i ranijim odlukama. MAP je aktiviran prije devet godina, sada je na nama kojom ćemo brzinom slati planove, izvještaje i programe. Nisam optimista da će to ići brzo u idućih nekoliko godina", smatra Izetbegović.

O podjeli ministarstva na državnoj razini Izetbegović je rekao da je od ranije poznato da će bloku SDA-DF-SBB pripasti ministarstva vanjskih poslova, obrane i sigurnosti te četiri zamjenička mjesta.

"Većina na razini FBiH je definirana odavno. Tu imamo inzistiranje HDZ-a da se izmijeni Izborni zakon što po meni nije realno. To nismo uspjeli za 14 godina u 14 dana nećemo sigurno. Tako da će tu valjati odustati od tvrdog stava u zamjenu da se to riješi, recimo, do Nove godine", zaključio je Izetbegović, priopćeno je iz SDA

Kopirati
Drag cursor here to close