Politička kriza

Stranci poručili Dodiku da ne ugrožava BiH

"U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a poziva političke vođe da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija", stoji u poruci veleposlanika PIC-a koji su se u četvrtak sastali u Sarajevu.
Vijesti / Politika | 30. 08. 2019. u 19:09 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / 

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) kojeg čine veleposlanici u našoj državi poslao je javnosti priopćenje u kojem podržava politički dijalog koji bi doveo do formiranja vlasti na svim razinama  i omogućio bezuvjetni napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama.

"U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a poziva političke vođe da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija", stoji u poruci veleposlanika PIC-a koji su se u četvrtak sastali u Sarajevu.

Inače, ova poruka nedvosmisleno je usmjerena ka vođi SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je najavio da će nakon isteka sporazuma vođa, 5. rujna, putem NSRS-a tražiti povlačenje suglasnosti ovog entiteta za formiranje Oružanih snaga BiH, UIO, VSTV-a itd.

Dalje su poručili da su "reforme kao što je reforma obrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća na državnoj razini i uspostava indirektnih poreza na državnoj razini provedene su uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta".

Također dotakli su se i poštivanja dosadašnji zakona, a što asocira na pitanje slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO, koji proizilazi iz usvojenih odredbi Zakona o obrani odnosno bh. procesu u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

"Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati", jasna je poruka veleposlanika PIC-a. 

Upravni odbor PIC-a dalje poručuje da želi da BiH postigne napredak i da dostigne svoj puni potencijal na reformskom putu – u tijesnoj saradnji i uz podršku međunarodne zajednice.

Veleposlanstvo Rusije u BiH oglasilo se priopćenjem nakon Izjave Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) navodeći svoje neslaganje s procjenom ozbiljnosti situacije i stvarnim izlazima iz nje, a koje su bili predložene od strane OHR i partnera po PIC-u.

"Mi polazimo od toga da je pitanje oko okončanja formiranja institucija BiH nakon prošlogodišnjih izbora steklo isključivo hitni karakter. Neizvjesnost paralizira rad institucija, zemlja prolazi kroz duboku političku krizu, koja utječe na dobrobit građana, koči realizaciju neophodnih reformi, nanosi štetu međunarodnom položaju BiH", ocjenjuje Veleposlanstvo Rusije u pisanom komentaru.

U nastavku Veleposlanstvo Rusije navodi kako situacija koja je nastala zahtjeva urgentne mjere, a nažalost, ponuđeni nacrt izjave odstupa od toga.

"Istovremeno mi smo prinuđeni konstatirati da je sporazum trojice političkih lidera, koji su potpisali 5. kolovoza Načela o formiranju Vijeća ministra, praktički propao. Nepomirljive pozicije po pitanju slanja ANP su blokirale dijalog. Takva situacija može trajati neodređeno dugo. Istovremeno važna pitanja za zemlju neće se rješavati, politička i međuetnička napetost će se povećati.

Smatrali smo potrebnim da to jasno iznesemo u izjavi, ne samo da pozovemo na dijalog, već da predložimo da se traženju rješenja pristupi što odgovornije, na osnovu Načela od 5. kolovoza.

Predložili su i konkretno rješenje, o čemu su usput govorili neki političari i diplomati, usredotočivši se na onim temama koje ujedinjuju narode BiH i njihove političke vođe (oni su se našle u Načelima) i ostaviti razlike budućim institucijama koje će ih razmatrati u okviru utvrđenih procedura, u skladu sa zakonima BiH i njenim međunarodnim obavezama.

Uvjereni smo da odluke koje omogućavaju formiranje Vijeća ministara BiH mogu se donijeti sljedećih dana, u skladu sa spomenutim sporazumom između lidera tri vodeće političke stranke u BiH", kaže se na kraju priopćenja Veleposlanstva Rusije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close