Zašto je PIC jutros zasjedao?

Iznenadna sjednica: Stranci se pripremaju za Dodikove poteze

Berton je, između ostalog, govorio i o najavama lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska "povući suglasnost na sporazum o Oružanim snagama BiH i time riješiti pitanje NATO-a.
Vijesti / Flash | 29. 08. 2019. u 18:18

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton za N1 kazao je kako je jutros održana sjednica veleposlanika zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Berton je, između ostalog, govorio i o najavama lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska "povući suglasnost na sporazum o Oružanim snagama BiH i time riješiti pitanje NATO-a ukoliko bošnjačka strana nastavi inzistirati na Godišnjem nacionalnom programu za NATO kao uvjetu za formiranje Vijeća ministara".

Dodik je također najavio i mogućnost povlačenja iz sporazuma o neizravnim porezima i formiranje "svoje" (entitetske) službe za poreze umjesto Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Dodik je ranije nagovijestio da će, ukoliko do 5. rujna ne bude formirano Vijeće ministara BiH u skladu s nedavnim dogovorom stranačkih lidera i rezultatima Općih izbora iz 2018. godine, tražiti da se u Narodnoj Skupštini RS razmotri svrha i drugih nadležnosti koje su od završetka rata prenesene na državu BiH, među kojima su Ministarstvo obrane, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo sigurnosti (uključujući državne sigurnosne agencije SIPA-u i OSA-u), Sud i Tužiteljstvo BiH.

"Mislim da nema pravnog načina da se povuče iz institucija. Ako bi to učinio bilo bi protivno Daytonskog ustava. Znam da se PIC sastao jutros, ja nisam dio toga i oni ne smatraju da postoji hitna kriza, ali žele biti pripremljeni ako Dodik uradi nešto od onoga što prijeti da će. Ne znam je li ozbiljan ili ne, ali ako bi pokušao ono što je zaprijetio, onda bi to bila istinska kriza", ističe Berton.

"Mnogo puta je rečeno da su dakle, završeni dani korištenja bonnskih ovlasti. Ne smatram da je potrebno da se one koriste", kaže Berton.

O više više detalja sa sjednice PIC nema."Nemam toliko puno jer nisam bio tamo. Kada sam radio u uredu Visokog predstavnika, sudjelovao sam na tim sastancima, ali sada ne. Ne znam u kojem je pravcu išla diskusija. Siguran sam poprilično da je razlog za sastanak prijetnje gospodina Dodika da će napustiti institucije, ali nisam siguran u kojem je pravcu to išlo", kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close