Frustracije

Stigao odgovor iz Zagreba

"Dodik nekoga predstavlja... Sugovornici su svi o kojima ovisi dogovor", rekao je novinarima izvor s Pantovčaka.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2020. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Milorad Dodik stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH'', objavio je u srijedu ured hrvatskog predsjednika ističući da se radi o široj inicijativi Zorana Milanovića za obnovu dijaloga o budućnosti BiH.

Naime, Željko Komšić, Šefik Džaferović, Bakir Izetvegović i službeno SDA kritizirali službeni Zagreb ih što primaju Dodika.

U Milanovićevu uredu ističu da su im dva glavna cilja stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata.

"Dodik nekoga predstavlja... Sugovornici su svi o kojima ovisi dogovor", rekao je novinarima izvor s Pantovčaka. "Vrijeme na naki način curi. Ako se želi postići dogovor u interesu te zemlje, vrijeme je da se počne što prije."

Visoki dužnosnik kaže da za susret s Dodikom znaju čelnici druga dva naroda u BiH koji će također biti pozvani u Zagreb.

Podsjećamo, bošnjački član predsjedništva BiH Šefik Džaferović upozorio je da susreti u Zagrebu ne mogu imati obvezujući karakter za bilo koga u BiH, ali da bi mogli imati negativne posljedice.

Član Predjedništva Komšić osobito problematičnim smatra to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banja Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH.

Milanovićev ured odbacuje te kritike i ističe da je susret s Dodikom samo početak politčkih konzultacija s predstavnicima naroda u BiH, u sklopu šire Milanovićeve inicijative da se oživi zastali dijalog o budućnosti susjedne države.

"Ukupna stabilost zemlje i zaštita prava naših sugrađana iz dokumenata iza kojih mi stojimo... To je hrvatski interes i predsjednik će na najbolji mogući način raditi na tome da ih ostvari", rekao je visoki dužnosnik, prenosi Hina.

Glasogovornik SNSD-a Radovan Kovačević rekao je kako Bakir Izetbegović, Šefik DŽaferović, SDA i svi ostali predstavnici političkog Sarajeva danas na jedan najogoljeniji i najočigledniji način ispoljavaju sve svoje frustracije i komplekse činjenicom da oni nisu jedini koji se pitaju u BiH.

"Moram im jasno poručiti da Milorad Dodik i Republika Srpska nikada neće pitati ni SDA ni bilo koga u Sarajevu na koji način da se ponašaju i na koji način da vode politiku. Očigledno je da su frustrirani činjenicom, kada su već uspjeli eliminirati legitimnog predstavnika Hrvata iz Predsjedništva BiH, i ne mogu da se pomire s tim da taj posao ne mogu ni sada niti će ikada moći uraditi kada je riječ o Republici Srpskoj i srpskom narodu", naveo je Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close