Nije, kažu, dobro

SDA Zagrebu dijeli lekciju zbog Dodika

Kako kažu u ovoj stranci, potpuno zaobilaženje institucija Bosne i Hercegovine i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH jako je loša poruka službenog Zagreba.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2020. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prijem koji predsjednik i premijer Hrvatske Zoran Milanović i Andrej Plenković organiziraju za Milorada Dodika nosi opasnost za dodatnu destabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini'', ocijenila je Stranka demokratske akcije .

Kako kažu u ovoj stranci, potpuno zaobilaženje institucija Bosne i Hercegovine i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH jako je loša poruka službenog Zagreba.

''Izuzetno je štetno da predsjednik Hrvatske ignorira poziv Predsjedništva BiH za razmjenu posjeta, a istovremeno prima Dodika koji neprestano prijeti podjelom države BiH, blokira rad državnih institucija i euroatlantski put zemlje, vrijeđa Bošnjake i Hrvate nazivajući ih za skupštinskom govornicom balijama i ustašama, te im onemogućava njihovo pravo na legitimne predstavnike u Vladi RS-a'', navodi se u priopćenju.

SDA poziva predsjednika i premijera Hrvatske da imaju u vidu izuzetnu važnost odnosa između BiH i Hrvatske, kao i Bošnjaka i Hrvata, te da ne šalju poruke kojima se unosi dodatno nepovjerenje i narušavaju odnosi između dvije države i dva naroda.

Izetbegović na telefonu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da ga je jučer zvao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i najavio da će član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas doći na sastanak u Zagreb.

''Dodik je član Predsjedništva BiH, a nije predsjedavajući. Šefik Džaferović je predsjedavajući i trenutno predstavlja BiH, a njegova politika je reformska. Bošnjaci i Hrvati žive izmješani u BiH'', kazao je Izetbegović te napomenuo da je Milanović ranije pozvan u službenu posjetu BiH.

Istakao je da je poziv Dodiku umjesto Džaferovića loša poruka iz Zagreba, ali i potvrda priča o nekoj novoj suradnji Hrvata i Srba, zaobilazeći Bošnjake, ne poštujući BiH i hijerarhiju.

''Vidjet ćemo zaključke i da li će oni demantirati i relativizirati nešto od ovoga što sam rekao", dodao je.

Milanoviću i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću poručio je da je ''Dodikova politika destabilizirajuća, politika podjela, kočenja BiH, secenionizma, gušenja rada Vijeća ministara i Parlamenta BiH...''

''Ja sam mu ovo isto rekao za Dodika. On je rekao da smatra da treba o svemu razgovarati. Milanović me pozvao da dođem u Zagreb, kao i Plenković'', rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close