Sastanak

Čović otkrio Plenkoviću planove za izbore i Mostar

''Na poseban način sam informirao Plenkovića oko Mostara gdje je napravljena iznimka pa je Mostar opet odvojen posebno'', istaknuo je Čović.
Vijesti / Politika | 14. 09. 2020. u 11:23 Bljesak.info/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako će Hrvatska snažno podupirati BiH i razvijati suradnju sa sva tri konstitutivna naroda te da će to biti država koja će podupirati BiH na putu prema Europskoj uniji i prema euroatlantskom savezu.

''Podupirat ćemo BiH jer je Hrvatska uvjerena da je to jedini pravi put i naša istinska uloga u ovom trenutku poštujući BiH kao susjednu i prijateljsku državu, poštujući njezin suverenitet i iznad svega poštujući i respektirajući političke stranke i institucije koje unutarnjim dogovorima trebaju dogovarati daljnja pitanja koja su vezana za funkcioniranje BiH'', kazao je Planković, koji boravi u Mostaru u povodu ustoličenja mostarskog biskupa Petra Palića, a nakon sastanka sa zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

"Monsinjora Petra Palića izrazito dobro poznajem, jer je generalni tajnik Biskupske konferencije Republike Hrvatske. Ovim želim iskazati i veliko poštovanje prema dosadašnjem biskupu Ratku Periću. On je ovdje ostavio ogroman trag. Tranzicija koja se zbiva važna je za katolike u ovoj Biskupiji, a važno je i za koheziju i položaj Hrvata u Bosni Hercegovini", izjavio je Plenković prilikom posjete biskupima Ratku Periću i Petru Paliću u zgradi Ordinarijata.

Foto: Bljesak.info / Plenković na sastanku s biskupima
Foto: Bljesak.info / Plenković na sastanku s biskupima

Istaknuo je kako je Hrvatskoj bitno da se u tom kontekstu poštuju načela jednakopravnosti, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Upitan da prokomentira izjave kako će se "Hrvatima nastaviti birati Komšić na nižim razinama", Čović je istaknuo kako je to doživio kao trenutak u kojem je Izetbegović procijenio da treba malo rasteretiti pritisak kojeg ima u svojoj stranci i pritisak koji ima oko svojih dužnosnika i prebaciti težište problema. Kazao je kako će razgovarati s Bakirom Izetbegovićem 16. rujna te da će razgovarati oko izbornog zakonodavstva i da ta pitanja treba riješiti sukladno Ustavu BiH.

Plenković je ponovio je kako je Hrvatskoj važno da se poštuje slovo i duh Daytonskog sporazuma.

''Ukoliko se poštuje načelo legitimnosti, političkog predstavljanja konstitutivnih naroda onda takvih pitanja nema'', poručio je Plenković te istaknuo kako je najvažnije nastaviti dijalog koji bi trebao dovesti do određenih pomaka.

Foto: Bljesak.info / Andrej Plenković na sastanku sa Draganom Čovićem u Mostaru

Tijekom razgovora Plenkovića i Čovića, između ostalog, razgovaralo se i o lokalnim izborima u BiH.

Čović je istaknuo kako HDZ BiH sa svojim partnerima želi osvojiti sve mandate kada su u pitanju načelnici, gradonačelnici tamo gdje su Hrvati većina.

''Na poseban način sam informirao Plenkovića oko Mostara gdje je napravljena iznimka pa je Mostar opet odvojen posebno'', istaknuo je Čović. Plenkovića je, kako kaže, upoznao i o tome kako je sporazum oko Mostara značio i sporazum oko izbornog zakona.

''Također, informirao sam ga i o tome da ću za dva dana sjesti s gospodinom Izetbegovićem (Bakir Izetbegović), a vjerujem da ćemo brzo otvoriti razgovore za izmjenu Izbornog zakona. Drago mi je da Vlada Republike Hrvatske ima veliko razumijevanje za prilike u BiH, a posebno kada je u pitanju odnos dvije sestrinske strane", rekao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Andrej Plenković na sastanku sa Draganom Čovićem u Mostaru

''Nakon 12 godina Mostar će imati izbore što je poseban izazov i vjerujem da će HDZ BiH kao i druge stranke u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH ostvariti kvalitetan rezultat i dobiti potporu za svoje politike i programe te preuzeti odgovornost u jedinicama lokalne samouprave nakon izbora ove jeseni'', istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na stanje u regiji nazvavši ga dinamičnim, osobito nakon izbora u Crnoj Gori. Po njegovim riječima, Hrvatska se zalaže za stabilnost i mir u svim susjednim zemljama.

Video: Plenković u Mostaru: Hrvatska će podupirati BiH na putu prema EU

Upitan da prokomentira izjave vodećih bošnjačkih službenika da će se Hrvatima nastaviti birati Komšić na nižim razinama, lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas da "što se mene tiče, na to smo navikli".

''Nekad se to kaže javno, nekada se to radi kako se radi zadnjih 15-tak godina. Kada sam zadnji put razgovarao s gospodinom Izetbegovićem, toplo sam preporučio da se prestane s tom praksom, jer znamo kako su završavali koncepti Sejda Bajramovića. To bih, prije svega doživio kao trenutak u kojem je gospodin Izetbegović procijenio da treba malo rasteretiti pritisak koji danas ima u svojoj stranci i pritisak koji ima oko svojih dužnosnika kroz različite pravne procese u BiH, pa da malo težište prebaci jer zna da će uslijediti reakcije s naše strane. Rekao sam 16. počinjemo razgovarati oko izmjena Izbornog zakona koje upravo trebaju razriješiti ta pitanja u skladu sa Ustavom, ništa više od toga'', kazao je Čović nakon sastanka s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Kopirati
Drag cursor here to close