Reforma Ustavnog suda

SDA: Ovo je ''klasičan oblik političkog siledžijstva''

''Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja zapravo jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak BiH''
Vijesti / Politika | 12. 02. 2020. u 16:48 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da najava političkih predstavnika iz entiteta RS da neće sudjelovati u radu državnih institucija predstavlja "klasičan oblik političkog siledžijstva".

''Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta,  i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja zapravo jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine'' - navodi se u priopćenju iz SDA. 

SDA poziva institucije međunarodne zajednice, kao i sve patriotske snage u BiH, da se "suprostave ovakvim jednostranim potezima iz entiteta RS koji ugrožavaju političku i sveukupnu društvenu stabilnost u BiH".

''Bilo kakva reforma Ustavnog suda znači reformu Dejtona i ona je moguća samo ukoliko sve strane u Bosni i Hercegovini naprave koncensuz, uz suglasnost međunarodne zajednice. Svaki drugi pokušaj promjene Dejtona, a naročito onaj koji se temelji na ultimatumima i ucjenama, unaprijed je osuđen na neuspjeh.

Strane sudije ne imenuje ni SDA ni Bošnjaci, već to u skladu sa članom 6. Aneksa IV Dejtonskog sporazuma čini predsjednik Europskog suda  za ljudska prava u Strazburu. Očigledno je problem stranaka iz entiteta RS sa stranim sudijama zapravo problem s europskim principima i praksom Europskog suda za ljudska prava, koju ove sudije implementiraju'' - smatraju iz SDA. 

SDA također smatra da pozivi iz entiteta RS da se strane sudije povuku iz Ustavnog suda BiH, prije nego što se okonča mandat OHR-a i PIC-a i sveobuhvatna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, predstavlja "apsolutno neutemeljen zahtjev, i nema tih ucjena uz koje bi mogao proći".

Kopirati
Drag cursor here to close