Ustavni sud

Opet se ljulja: Republiku Srpsku optužuju za državni udar

Milorad Dodik je Ustavni sud optužio da donošenjem ovakvih odluka "provodi državni udar".
Vijesti / Politika | 12. 02. 2020. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane političkih predstavnika iz entiteta RS je krivično djelo i direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma'', poručio je danas Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda.

''Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i strani suci u njemu, dio su Daytonskog mirovnog sporazuma, isto kao što su to, na primjer, entiteti'', naveo je.

''Svi oni koji najavljuju blokade rada institucija države Bosne i Hercegovine, morali bi biti svjesni da je to udar na Daytonski mirovni sporazum. Time dovode u pitanje mir i stabilnost i neminovno vode prestanku važenja Daytonskog mirovnog sporazuma. U tom slučaju, država Bosne i Hercegovina, koja je postojala i prije Daytona, nastavit će svoje postojanje. U pitanje će biti dovedeno samo ono što je nastalo u Daytonu, a to su prije svega entiteti'', rekao je.

Tko provodi državni udar?

Naveo je kako je ''krajnje vrijeme za reakciju pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i za odlučno djelovanje predstavnika međunarodne zajednice, a naročito zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma''.

Naime, Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam izaslanika Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojom je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS. Na istoj sjednici Ustavni sud je proglasio neustavnim i odredbe iz članova 3. i 4. Zakona o unutarnjoj plovidbi RS. U datom obrazloženju, podnositelji zahtjeva su se pozvali na raniju odluku Ustavnog suda o državnoj imovini, kao i na Sporazum o sukcesiji.

Zbog toga je je u Banja Luci održan sastanak političkih lidera iz entiteta Republika Srpska koji su donijeli odluku da obustave svoj rad u odlučivanju u bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudaca.

Milorad Dodik je Ustavni sud optužio da donošenjem ovakvih odluka "provodi državni udar".

Okupacijski sud

Rekao je kako je problem u tome što u Ustavnom sudu, sukladno dogovoru iz Daytona, uz šest domaćih sudaca, sjedi i troje sudaca-stranaca, koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Dužnosnici RS tvrde kako to troje sudaca donose samo one odluke koje pogoduju Bošnjacima te traže da se ustroj Ustavnog suda izmijeni, a strani suci eliminiraju.

Dodikove zahtjeve ranije je, kako piše Hina, podržao i HDZ BiH, no ne i bošnjačke stranke, pa o prijedlogu novog zakona o Ustavnom sudu nikada nije bilo rasprave u parlamentu.

Slične zahtjeve Dodik je iznio je i u srijedu, nakon banjolučkog sastanka na kojemu je i osobno sudjelovao.

"Ustavni sud je okupacijski sud što se tiče RS. Dogovorili smo da se neće odlučivati o bilo kojem pitanju u institucijama BiH i od toga nećemo odustati", kazao je Dodik za Alternativnu televiziju (ATV).

Najavio je kako će u ponedjeljak o novonastaloj situaciji raspravljati parlament RS, a naznačio je kako je moguće da to tijelo zatraži od sudaca srpske nacionalnosti da napuste svoje pozicije u Ustavnom sudu.

"Smatramo da suci trebaju izići iz Ustavnog suda. Ako ne iziđu, parlament RS, kao onaj koji ih je imenovao, donijet će odluku da ih povlači iz Ustavnog suda", kazao je Dodik.

Komšić o galami

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić upozorio je vlasti u Republici Srpskoj kako njihovi pokušaji osporavanja uloge i odluka Ustavnog suda BiH predstavljaju akt ravan pobuni i pozivanju na bezakonje, što može imati teške posljedice.

Komšić je za agenciju Fena kazao kako oni koji pozivaju na nepoštivanje sudskih odluka "sami sebe stavljaju izvan zakona".

"Što se institucije više dovode u pitanje, mi ćemo biti odlučniji da ih branimo. Bilo kakvo izvanustavno djelovanje je neprihvatljivo i nikakva galama i psovanje neće promijeniti odluke institucija BiH pa time ni Ustavnog suda BiH", izjavio je Komšić.

Njegova Demokratska fronta priopćila je kako smatra SNSD-ovu najavu blokada donošenja odluka na državnoj razini očajničkim protestom politike Milorada Dodika koja se ne može pomiriti s činjenicom da se moraju uvažavati odluke Ustavnog suda kao temeljni princip vladavine prava, saopćeno je iz ove stranke danas.

''Dodik i SNSD nikoga neće zaplašiti blefovima i navodnim povlačenjem iz institucija Bosne i Hercegovine kao ni blokadom donošenja odluka na državnom nivou, koja je sastavni dio političke djelatnosti SNSD-a uopće. Blokada donošenja odluka na državnoj razini nikome u RS-u neće donijeti ništa dobro. Time se samo usporava mogućnost provođenja reformi na evropskom putu, a SNSD se prokazuje kao glavni kočiničar europskog puta'', priopćeno je iz DF-a.

Antiustavna navika

''Mi u DF-u ipak smatramo da ukoliko se SNSD odluči za bilo kakve blokade u pogledu donošenja odluka na državnom nivou, čime bi se usporili reformski procesi i sabotirala evropska perspektiva, da Evropska unija mora odmah ukinuti bilo kakav oblik financijske podrške vlastima manjeg Republike Srpske. Nakon ovakvog poteza valjda je postalo jasno i evropskim i svjetskim akterima da je na sceni neka vrsta 'puzajućeg državnog udara' i da je ovaj put više nego očigledno da Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne vidi kao stabilnu državu'', priopćeno je iz DF-a.

Iz ureda Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine priopćeno je kako ''antiustavna navika bh. entiteta Republika Srpska da se miješa u isključive nadležnosti države BiH, glumeći vrhovnog arbitra i tumača svih ustava i zakona, predstavlja klasičan primjer arogantnog nepoštivanja važećih zakona, koji vodi k novim tenzijama i pravnoj anarhiji''.

''Po tko zna koji put se, pred licem domaće i posebno međunarodne javnosti, pokušava uvesti nedopustiva, protuzakonska i antiustavna praksa postizanja ciljeva preko antidemokratskog principa institucionalnih blokada i ucjena, iako je, na osnovu ranije prakse, svima jasno da takav pristup ne može dovesti do bilo kakvog pozitivnog rješenja'', poručio je Zvizdić.

Amerika će čekati

Iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za televiziju N1 su poručili da tek ''treba čuti cjelovitu informaciju o čemu se raspravljalo na današnjem sastanku u Banja Luci''.

Kako je rečeno iz ovog veleposlanstva, poštivanje ustavnog poretka i ustavnih obveza nije diskrecijsko pravo već obveza u bilo kojoj zemlji u Europi.

''Ustavni sud BiH je konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje a šta ne propisuje. Pozivamo sve strane da poštuju odluke Ustavnog suda BiH a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne dužnosti'', navedeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close