Pobuna

Predstavnici iz RS obustavit će rad u državnim institucijama!

Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam izaslanika Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.
Vijesti / Politika | 12. 02. 2020. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta Republika Srpska, bila je tema današnjeg sastanka dužnosnika RS, pojedinih institucija i predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu.

"Sudionici su suglasni da predstavnici iz RS u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju u bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudaca", kazala je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Kako je navela, sudionici sastanka su suglasni da je neophodna hitna sjednica NSRS na kojoj će se raspravljati o ovim pitanjima, tj. odlukama Ustavnog suda BiH "koje su do sada dubinski zadirale u identitet RS, ali sada vidimo i određena teritorijalna pitanja", piše Srna.

Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam izaslanika Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

Na istoj sjednici Ustavni sud je proglasio neustavnim i odredbe iz članova 3. i 4. Zakona o unutarnjoj plovidbi RS. U datom obrazloženju, podnositelji zahtjeva su se pozvali na raniju odluku Ustavnog suda o državnoj imovini, kao i na Sporazum o sukcesiji.

Sastanku su prisustvovali predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda RS DŽerard Selman, te predstavnici RS u institucijama Bosne i Hercegovine i političkih stranaka.

Kopirati
Drag cursor here to close