Mandatar i ministri

SDA odredila imena za fotelje u Središnjoj Bosni

Preostala četiri ministarska mjesta u Vladi SBŽ-a popunit će stranke okupljene oko HDZ-a BiH, a ta koalicija predložit će i ministra iz reda srpskog naroda…
Vijesti / Politika | 30. 01. 2019. u 13:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski odbor SDA kandidirao je dosadašnjeg premijera Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahira Lendu za mandatara za sastav nove županijske vlade te je imenovao kandidate za tri ministarske pozicije, kao i kandidate za Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

''Dosadašnji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić ponovno je kandidat za tu poziciju, dok je kandidat za ministra prostornog uređenja, građenja zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović, a Nisvet Hrnjić za ministra gospodarstva'', kazao je Feni predsjednik Županijskog odbor SDA Asim Mekić.

Preostala četiri ministarska mjesta u Vladi SBŽ-a popunit će stranke okupljene oko HDZ-a BiH, a ta koalicija predložit će i ministra iz reda srpskog naroda, koji će biti imenovan uz suglasnost SDA.

Županijski odbora SDA utvrdio je i listu kandidata te stranke za Dom naroda Federacije BiH te očekuje da to uradi i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

''Što se nas tiče, nema nikakvih smetnji da konstituirajuća sjednica Skupštine bude održana već u petak, kako bismo izabrali delegate u Domu naroda. Kada je u pitanju nova vlada, to bi moglo potrajati petnaestak dana jer postoje procedure koje moramo ispoštovati'', kazao je Mekić.

Na upit o eventualno trećem koalicijskom partneru u županijskoj vlasti, Mekić je rekao da se formiranju vlasti nije pristupilo ishitreno te da SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju kapacitet formirati vladu, odnosno da imaju dvotrećinsku većinu u Skupštini SBŽ-a i bez trećeg partnera.

''Iz središnjice naših stranaka dobili smo zeleno svjetlo da idemo u ovom pravcu i radimo ono što su nam rekli. S obzirom na to da nije došlo do neke koalicije koja će se provlačiti od državnog, prema federalnoj i kantonalnoj razini, išli smo na to da skupimo dvotrećinsku većinu i da napravimo novu vladu'', dodao je Mekić.

Na listopadskim izborima od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBŽ-a, SDA je osvojila deset mandata, a isti broj mandata ima i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

SDP BiH osvojio je pet mandata, DF i SBB po dva, a zastupnika imat će Nezavisni blok.

Kopirati
Drag cursor here to close