Ime Srpske

SDA proziva PIC da nema snage

Iskustvo pokazuje, dodaju, da ''oštre osude'' i ''izražavanje zabrinutosti'' nisu dovoljne i da samo ohrabruju destruktivne sile, koje nasrću na ustavni poredak i ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Politika | 30. 01. 2019. u 12:16 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije smatra da je u jučerašnjoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, nakon izvanredne sjednice, ostvaren određen napredak u razumijevanju stanja u Bosni i Hercegovini, ali da PIC ponovo nije smogao snage da kaže istinu do kraja i da poduzme konkretne mjere, na koje ih obvezuje njihov mandat.

Ovakav odnos PIC-a, koji traje već deceniju, kako ističu u SDA, u kojem se odgovornost vještački raspoređuje po nepravednoj  matrici 'triju strana' - omogućio je očuvanje sustavne diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u bh. enitetu RS.

''Krajnje je nedopustivo stanje aparthejda koje su uspostavile vlasti entiteta RS, i diskriminirajući odnos koji imaju prema pripadnicima drugih konstitutivnih naroda'', navodi SDA.

Nedopustivo i neodgovorno je što međunarodna zajednica uporno tolerira postojanje sistema koji je utemeljen na kršenju Ustava i ideji etničke superiornosti, tako da je većinskom srpskom narodu osiguran privilegiran status, a svima drugima su uskraćena osnovna prava i izloženi su diskriminaciji i poniženju.

''Pasivnost i neodlučnost OHR-a i PIC-a nažalost otvara prostor za novi zamah separatističkim i antidejtonskim aktivnostima, koje mogu odvesti Bosnu i Hercegovinu ali i cijelu regiju u stanje krize i neizvjesnosti'', navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

Iskustvo pokazuje, dodaju, da ''oštre osude'' i ''izražavanje zabrinutosti'' nisu dovoljne i da samo ohrabruju destruktivne sile, koje nasrću na ustavni poredak i ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini.

''OHR i PIC se moraju pokrenuti i na vrijeme ispuniti obveze iz mandata koji im je povjeren, spriječiti diskriminaciju i zaustaviti nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu i sve očiglednije ugrožavanje mira'', navodi SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close