Potpis

SDA potpisala koaliciju sa Strankom za BiH

Vijesti / Politika | 25. 01. 2019. u 12:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH, Bakir Izetbegović i Amer Jerlagić, potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o koalicijskom nastupu za mandatno razdioblje 2018-2022. godina.

Kako je priopćeno iz SDA, Sporazum sadrži principe suradnje i djelovanja ovih stranaka i odnosi se na Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Bosansko-podrinjski kanton.

Rukovodstva kantonalnih odbora SDA i SBiH će usuglasiti konkretne detalje sporazuma za svaki kanton posebno.

Ove dvije stranke već imaju sporazum o zajedničkom djelovanju u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, a koalicija se naziva ''Zajedno za BiH''.

Video: Jerlagić: Nakon sporazuma sa SDA formiranje vlasti u tri kantona

Kako je u razgovoru za Fenu pojasnio Jerlagić, na ovaj korak lideri stranaka odlučili su se zbog činjenice da vlade na županijskim razinama nisu formirane gotovo četiri mjeseca nakon provedenih Općih izbora u BiH te je namjera otkočiti procese formiranja vlasti.

Lider Stranke za BiH potvrdio je Feni da je s Izetbegovićem razgovarao i o apelaciji koju je SDA najavila pred Ustavnim sudom BiH, a kojom namjerava osporiti ime bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Jerlagić smatra da je ova ideja dobra, ali mu je sporan način na koji se ona planira provesti jer je mišljenja da bi bilo najbolje da se ime entiteta preispituje pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, ali na način da to zatraži po jedan Bošnjak i Hrvat iz Republike Srpske.

 

Kopirati
Drag cursor here to close