Reagiranja

Presuda Oriću komplicira odnose i prijeti miru?!

"Ima li kraja bezobrazluku, poniženju i nepravdi prema srpskim žrtvama? Zar netko misli da se tako može graditi mir, stabilnost i pomirenje u regiji?", zapitao je Dačić.
Vijesti / Politika | 09. 10. 2017. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Presuda kojom je ratni zapovjednik obrane Srebrenice Naser Orić oslobođen optužbi za ratne zločine dodatno će zakomplicirati ionako problematične odnose u Bosni i Hercegovini, ocijenili su u ponedjeljak u Banja Luci predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je najavio kako će vlasti u tom entitetu sada inzistirati na provedbi referenduma kojim bi odbacili ovlasti Suda i Tužiteljstva BiH i poštivanje presuda koje donosi državni sud.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je kako sud koji je oslobodio ratnog zapovjednika Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića nije sud, nego sramota pravosuđa i ljudske zajednice, i velika prijetnja miru.

"Sud koji je u stanju da dokazanog ratnog zločinca Nasera Orića oslobodi odgovornosti za ubojstvo 3.500 Srba nije sud već sramota, ali i velika prijetnja miru i velika opasnost", naglasio je Vulin te dodao kako sud koji je mogao osloboditi ''dokazanog zločinca i krvoloka, ugrožava mir, sigurnost, povjerenje i pomirenje na cijelom Balkanu''.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da sudska odluka o oslobađanju Orića poručuje da se za zločine počinjene nad Srbima ne odgovara.

"Ima li kraja bezobrazluku, poniženju i nepravdi prema srpskim žrtvama? Zar netko misli da se tako može graditi mir, stabilnost i pomirenje u regiji?", zapitao je Dačić.

Dačić je rekao da nikakav sud neće moći da opere srpsku krv s ruku Orića i drugih zločinaca, te da će ih kazna stići kad-tad. Rekao je kako, ''za razliku od Srba, ni muslimani, ni Hrvati, ni Albanci, nisu spremni da se suoče sa svojim ratnim zločinima''.

Reagirao je i Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić te rekao kako iza oslobađajuće presude stoji snažan utjecaj bošnjačke politike, predvođene Bakirom Izetbegovićem i da je riječ o porazu pravosuđa BiH.

Predsjednica Udruženja Srebreničke majke Hatidža Mehmedović, rekla je kako su "žrtve ogorčene i što su ga (Orića) ikako pozivali i u Haag te u Sud BiH".

''Oslobađanje Nasera Orića od optužbi za ratni zločin je jedina pravda koja postoji. Velika nepravda je i što je on doveden do tog čina da ide po sudovima i da se maltretira'', kazala je Mehmedović.

Odvjetnica Lejla Čović novinarima je kazala da je oslobađajuća presuda bila očekivana.

''Svako tko je pratio ovo suđenje očekivao je oslobađajuću presudu. Ova presuda nije konačna. Tužiteljstvo će uložiti žalbu na koju ćemo mi svakako odgovoriti'', kazala je.

Zadovoljstvo je izrazila i Kada Hotić uime Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" koja također smatra da je oslobađajuća presuda bila očekivana.

''Očekivali smo ovakvu presudu. Pravda je zadovoljena'', naglasila je Hotić.

Kopirati
Drag cursor here to close