Čović

SDA će morati napraviti ozbiljniji iskorak

Rekao je kako je prijedlog HDZ-a BiH bio da se gradonačelnik bira na otvorenoj listi, da je Mostar jedna izborna jedinica, ali da u tome nisu uspjeli.
Vijesti / Politika | 22. 06. 2020. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uvjeren da ćemo imati dovoljnu većinu u oba doma i preduvjete za održavanje izbora u Gradu Mostaru'', rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović medijima u Mostaru komentirajući dogovor sa SDA o promjenama izbornih pravila za Mostar koja će biti poslana pred parlament.

''Ljudi trebaju pročitati ono što smo mi dogovorili. Postoje minimalne i maksimalne kvote. I Srba može biti 15, a ne može biti manje od četiri'', rekao je komentirajući optužbe i od Milorada Dodika o tome kako su Srbi zanemareni u ovom dogovoru.

Rekao je kako je prijedlog HDZ-a BiH bio da se gradonačelnik bira na otvorenoj listi, da je Mostar jedna izborna jedinica, ali da u tome nisu uspjeli.

''Da bi ovo vrijedilo moramo imati usvojen gradski statut na prvoj sjednici vijeća. Treba dvotrećinska većina, ali to nije dostatno samo sa HDZ i SDA'', rekao je Čović.

Ponovio je da je Središnje izborno povjerenstvo nelegitimno, ali da se u ovoj stranci pripremaju za izbore. Nada se da će i na HNS-u dogovoriti zajedničke liste za lokalne izbore.

'Vjerujem da bi dogovor oko Mostara da se lakše nađe dogovor da se dođe do dogovora o Izbornom zakonu. Vjerujem da zato imamo potencijala i tu će se testirati odnosi jer smo si zadali rokove'', rekao je.

''SDA će morati napraviti jedan ozbiljniji iskorak kao što smo mi učinili mi u Mostaru'', poručio je Čović.

Govoreći o prijedlogu SDA o Selmi Cikotiću kao budućem ministri sigurnosti rekao je kako nisu partneri sa SDA i da neće podržati njegovo imenovanje.

Govoreći o reagiranju Nikole Lovrinovića, Čović je rekao kako razumije njegov stav jer su pokušali, a nisu uspjeli riješiti pitanje izbora u Travniku.

''Stranka neće Nikolu isključiti zbog njegova stava. Pokušali smo riješiti i Travnik i logično je da zbog Travnika ovako doživljava'', rekao je, između ostalog, Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close