State Department

Amerikanci se raduju nadgledanju izbora u Mostaru

Ističu kako je kompromis koji je postignut u pregovorima, osnovna karakteristika uspješne demokracije.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2020. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države pozdravile su sporazum potpisan između bh. političkih stranka SDA i HDZ BiH kojim se, kako se navodi u priopćenju State Departmenta, vraća pravo stanovnicima Mostara da biraju svoju lokalnu vlast i okonča zastoj u provođenju lokalnih izbora dug desetljeće.

"Grad Mostar i cijela zemlja će imati značajne koristi od ovog napretka. I predsjednici SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović pokazali su političku hrabrost da nastojanju da postignu kompromis. SAD također pozdravljaju naporan rad lokalnih odbora dvije stranke i saradnički duh s kojim su pristupili pregovorima", kaže se u priopćenju.

Ističu kako je kompromis koji je postignut u pregovorima, osnovna karakteristika uspješne demokracije.

"Nadamo se da će ovo dostignuće biti prva među mnogim akcijama za osnaživanje građana BiH dok zemlja napreduje ka euroatlantskim integracijama. SAD se raduju sudjelovanju u nadgledanju izbora u Mostaru ove jeseni i slavimo neotuđivo pravo ljudi da biraju svoje lidere", zaključuju iz State Departmenta.

Susanne Schutz, direktorica za Zapadni Balkan u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova pozdravila je dogovor političkih lidera o Statutu Grada Mostara, naglašavajući kako su građani čekali predugo na ovu odluku

"Pozdravljam kompromis postignut u BiH o izborima u Mostaru, gdje su građani čekali predugo na ostvarivanje prava na glasanje i sudjelovanja u izborima. Lijepo je vidjeti kako je napredak ostvariv", napisala je Schutz na službenom Twitter nalogu.

"Pravovremena provedba te raspodjela sredstava za pripremu lokalnih izbora sada su od ključne važnosti", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close